93 vrouwen vermoord in 35 jaar tijd: FBI identificeert Amerika's meest actieve seriemoordenaar

Samuel Little vermoordde 93 Amerikaanse vrouwen in 35 jaar tijd. Met dat ijzingwekkende aantal is hij volgens de FBI de meest actieve seriemoordenaar van de Verenigde Staten. Jarenlang hield hij de lippen stijf op elkaar, tot hij in 2018 aan zijn reeks bekentenissen begon. Bekentenissen die volgens de FBI allemaal geloofwaardig zijn. De speurders vragen de hulp van het publiek om zijn slachtoffers mee te identificeren.

Samuel Little (79) had al een uitgebreid strafblad, gaande van drugsdelicten over gewapende overvallen tot verkrachting, toen hij in 2014 veroordeeld werd voor de moord op drie vrouwen. Hij kreeg drie keer levenslang en zit zijn straf uit in de California State Prison in Lancaster, Los Angeles.

De Amerikaanse politiedienst FBI plaatste Little in het Violent Criminal Apprehension Program (ViCAP), dat erop gericht is daders van meerdere geweld- en seksuele misdrijven te analyseren. Binnen ViCAP worden ook data gedeeld met lokale politiediensten in hun onderzoek naar onopgeloste misdrijven.

FBI-analisten vermoedden toen al dat Little gelinkt kon worden aan andere moordzaken, vermoedens die ook werden bevestigd in onderzoek van lokale politiediensten, in samenwerking met de FBI. Maar Little zelf zei niks.

93 vrouwen vermoord, "bekentenissen geloofwaardig"

Tot zowat anderhalf jaar geleden. Texas Ranger James Holland reisde samen met een ViCAP-team naar Californië in een zoveelste poging om met Little te praten. En Little stemde toe, allicht met het idee dat hij op die manier naar een andere gevangenis overgeplaatst zou kunnen worden.

Wat volgde, was een ijzingwekkende reeks bekentenissen van maar liefst 93 moorden, gepleegd tussen 1970 en 2005. Volgens de FBI zijn elk van zijn bekentenissen geloofwaardig, wat van Samuel Little de meest "actieve" seriemoordenaar van de VS maakt.

James Holland en de FBI konden Little bijna dagelijks spreken, wat een gedetailleerd beeld van zijn misdrijven oplevert. De ondervragingen werden gefilmd. Gekleed in de typische blauwe gevangenisplunje, met een grijze muts op zijn hoofd, herhaalt hij de omstandigheden van de moorden en de beschrijving van zijn slachtoffers. Soms lijkt hij wat in de war, soms lijkt hij te lachen.

FBI

Slachtoffers zorgvuldig gekozen

Samuel Little zocht zijn slachtoffers zorgvuldig uit. Het waren bijna allemaal zwarte vrouwen in een kwetsbare situatie, velen werkten in de prostitutie of gebruikten drugs. Hun dood kreeg indertijd nooit veel aandacht.

Little, vroeger een competitiebokser, sloeg zijn slachtoffers eerst buiten bewustzijn voor hij hen wurgde. Er waren niet altijd duidelijke signalen dat de vrouw een gruwelijke dood gestorven was. Meerdere overlijdens werden dan ook niet beschouwd als een mogelijke moord, maar wel als een overdosis of een ongeluk.

De FBI heeft samen met lokale politiediensten intussen al 50 van zijn bekentenissen kunnen verifiëren en koppelen aan oude, onopgeloste moordzaken. Voor de 43 andere gaan de federale en lokale speurders samen nog na of er een match is met bestaande zaken. Voor 5 van die 43 bekentenissen van Little heeft de politie geen enkel aanknopingspunt.

"Gerechtigheid zoeken voor elk slachtoffer"

"Jarenlang geloofde Samuel Little dat hij niet betrapt zou worden omdat hij dacht dat niemand voor zijn slachtoffers zou opkomen", zegt ViCAP-expert Christie Palazzo op de website van de FBI. "Zelfs al zit hij nu al in de gevangenis, de FBI vindt het belangrijk om gerechtigheid te zoeken voor elk slachtoffer, om elke zaak af te sluiten."

Op de FBI-website staat informatie over de tot nog toe onbevestigde bekentenissen, inclusief tekeningen van de slachtoffers, gemaakt door Little zelf. Van de 5 bekentenissen waarvan nog niets duidelijk is, zijn meer details vrijgegeven, onder meer ook beelden van de ondervraging.

Het is nog niet duidelijk of Little, die met gezondheidsproblemen kampt, extra vervolgd zal worden voor de moorden die hij nu bekend heeft.

Een kaart van Samuel Littles bekentenissen en herinneringen. Op de website van de FBI kan je doorklikken op de pinnetjes.

Meest gelezen