Videospeler inladen...

Beauty Federatie reageert op "Pano" over illegale botox-en fillerwereld: "Het is dweilen met de kraan open"

In de nieuwste "Pano"-reportage "Botox en fillers tegen elke prijs" is te zien hoe in heel wat schoonheidssalons erg los wordt omgesprongen met botox en fillerinjecties. Alleen artsen mogen die injecties toedienen, omdat het ernstige gevolgen kan hebben als ze foutief worden geplaatst. Voor de Belgische Beauty Federatie (BBF), de beroepsorganisatie van schoonheidssalons, is dit geen nieuws. Zij geven al jaren meldingen door van deze illegale praktijk aan het parket, maar het is dweilen met de kraan open, zeggen ze. 

Echt moeilijk was het niet voor "Pano"-reporter Liesbeth om op het internet een schoonheidssalon te vinden dat botox- en fillerinjecties aanbood. Die staan zelfs gewoon tussen de reclame voor gelnagels en ontharingen van schoonheidssalons. Totaal illegaal zegt de woordvoerder van de Belgische Beauty Federatie, Mario Blokken: "Voor de schoonheidspecialisten is de wet duidelijk: ze mogen de huid op geen enkele wijze doorbreken." Enkel artsen mogen injecties met botox of fillers toedienen en moeten daarbij ook aangeven waar en hoeveel ze gaan injecteren. 

Natuurlijk zitten botox- en fillersbehandelingen in de wereld van de schoonheidsingrepen. Dat zorgt volgens Blokken voor heel wat verwarring:

Videospeler inladen...

Bij de door "Pano" bezochte praktijken ging dat er helemaal anders aan toe. De beroepsorganisatie is al langer op de hoogte van deze wanpraktijken in hun sector en ze hebben daar een vaste procedure voor, zegt Blokken van het BBF: "Deze schoonheidsspecialisten proberen wij te allen tijde op te sporen en als wij weet hebben van zo een praktijken, sturen wij een mystery shopper ter plaatse, laten we het vaststellen en geven we het door aan het parket." Maar het is vaak een vicieuze cirkel. De gesloten zaken keren enkele maanden na hun opgelegde sluiting gewoon terug.

Meldpunt

"Vindt u dat u als klant onheus behandeld bent door een beauty professional of wilt u iemand kenbaar maken die niet conform met de wetgeving behandelingen uitvoert, gelieve ons dit te laten weten via onderstaand formulier," Staat te lezen bij het klachtenformulier op de website van de Belgische Beauty Federatie.

Er zijn drie operaties nodig geweest om die bult terug te verwijderen

Mario Blokken, Belgische Beauty Federatie

De klachten die bij het BBF binnenkomen gaan van permanente ontharingen die niet zo permanent blijken te zijn, tot dus de meldingen over foutgelopen botox- of fillerinjecties in een schoonheidssalon: "Mensen sturen dan ook foto’s door. Zoals een foto van iemand die een filler gehad heeft, waarbij die een echte bult kreeg op het voorhoofd. Er zijn drie operaties nodig geweest om die bult terug te verwijderen", herinnert Mario Blokken zich. Hij heeft ook weet van klachten waarbij bepaalde medicatiecocktails die bedoeld zijn voor cellulitis, een injectie in de bil dus, in het aangezicht werden ingebracht. 

Naar aanleiding van de "Pano"-reportage heeft het parket huiszoekingen gedaan op drie plaatsen gelinkt aan de illegale botox- en fillerpraktijken, waar ook effectief illegale producten zijn aangetroffen. Er zijn wel nog geen mensen gearresteerd.

Bekijk hieronder het verslag in "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Een streng beleid is nodig, want de risico's van een misgelopen botox- of fillerbehandeling kunnen ernstig en permanent zijn: "Het is mogelijk dat er onderhuidse infecties gebeuren die moeilijk te behandelen zijn en anderzijds kan er in het bloedvat geïnjecteerd worden, wat de afsterving van de huid kan veroorzaken of totale catastrofes waarbij het product tot in de hersenen migreert en blindheid kan optreden", zegt plastisch chirurg Patrick Tonnard in de "Pano"-reportage.

Dweilen met de kraan open

"We blijven dweilen met de kraan open daar in de sector. Vooral omdat er weinig mensen en middelen beschikbaar zijn om repressief op te treden", klinkt het bij Blokken. Het BBF weet nooit welk gevolg gegeven wordt aan de door hen doorgegeven meldingen, maar het personeel- en middelentekort belooft weinig vooruitgang in de schoonheidssector. 

Volgens Mario Blokken is het ook een kwestie van onduidelijke wetgeving. Naast de illegale praktijken in schoonheidssalons die doelbewust de regels links laten liggen, zijn er ook veel schoonheidssalons die niet weten dat wat ze doen illegaal is. Een duidelijke Europese wetgeving over de verkoop van de betreffende botox- en fillerproducten zou daarin zeer nuttig zijn volgens Blokken:

Videospeler inladen...

Blokken hoopt dat na deze reportage zowel klanten als mensen in de sector systematisch de illegale praktijken gaan melden: "Wij kunnen mensen alleen maar aanraden om dit soort praktijken vast te stellen en nog meer melding daarvan te maken zodat wij met de diverse overheidsdiensten zeer nauw kunnen samenwerken om dit in de kiem te smoren."

De Belgische Beauty Organisatie laat ook weten nog sterker in te willen zetten op het sensibliseren van haar sector en de klanten, want zo sluit Blokken af: "Dit soort activiteiten kunnen absoluut niet in een schoonheidssalon."

Bekijk de volledige "Pano"-reportage "Botox en fillers tegen elke prijs" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen