Minister van Gelijke Kansen Muylle: "Reclamecampagne Bicky Burger schandalig en onverantwoord"

Federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) vindt de nieuwe reclamecampagne van Bicky Burger "schandalig en onverantwoord". In die campagne is een man te zien die een vrouw slaat omdat zijn hamburger in het verkeerde doosje zit. Al 300 mensen hebben een klacht ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken. De reclame was op Facebook verschenen, maar is intussen verwijderd. 

Een man verkoopt zijn vrouw een stevige mep omdat zijn hamburger in het verkeerde doosje zit. "Fake Bicky, Fwa?", zegt de tekstballon bij de prent van kunstenaar Roy Liechtenstein. De reclame die het Nederlandse bedrijf achter de hamburger, Goodlife Foods, op sociale media plaatste, wekte nogal wat verontwaardigde reacties los, ook in politieke kringen.

Federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle noemt de reclame "schandalig en onverantwoord". "Die reclame geeft de indruk dat als je thuiskomt en het eten je niet aanstaat, je als partner het recht hebt om je vrouw slaag te geven. Ik vond die reclame er echt over. Dit kan voor mij echt niet. Het leed van mensen wordt misbruikt voor commerciële doeleinden. Partnergeweld wordt hierdoor volledig gebanaliseerd, terwijl het nog steeds een zeer aanwezige problematiek is in België."

Die reclame geeft de indruk dat als je thuiskomt en het eten je niet aanstaat, je als partner het recht hebt om je vrouw slaag te geven.

Federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V)

Muylle wijst er op dat elke dag ongeveer 120 Belgen aangifte doen van partnergeweld (zowel seksueel als fysiek en psychisch geweld). In 2016 (de meest recente cijfers) registreerde de politie ook 26.643 aangiftes voor intrafamiliaal fysiek geweld, voegt ze eraan toe.

Intussen hebben al 300 mensen een klacht ingediend over de reclame bij de Jury voor Ethische Praktijken (JEP). Volgens Muylle zijn er ook bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) al klachten binnengekomen. "Zij zullen dit concrete dossier verder opvolgen", laat de minister weten. Zo zal het IGVM onderzoeken of de campagne binnen de toepassing van de Genderwet valt. De JEP onderzoekt of de campagne voldoet aan de regels van de reclame-ethiek.

Het merk zet duidelijk aan tot verwerpelijk gedrag dat de fysieke integriteit van vrouwen in gevaar brengt
Nawal Ben Hamou

Gewesten dienen klacht in

Ook op gewestelijk niveau wil de overheid een klacht indienen. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) kondigde dat aan op Twitter. "Als minister van Gelijke Kansen dien ik klacht in bij reclamewaakhond Jep tegen Bicky Burger. Hun wansmakelijke advertentie banaliseert partnergeweld en werkt met stigmatiserende genderbeelden. Ons Vlaams regeerakkoord is hierin glashelder: kan niet."

Ook Brussels  staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) kondigt aan een klacht in te dienen. "Het merk zet duidelijk aan tot verwerpelijk gedrag dat de fysieke integriteit van vrouwen in gevaar brengt", vindt de politica. "Bicky Burger neemt de vrijheid een misselijkmakende en totaal onverantwoorde campagne te lanceren. Het toont aan dat we de strijd tegen geweld op vrouwen en tegen cyberseksisme moeten opvoeren".

Waals minister Moreale broedt eveneens op een klacht bij de JEP en bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Kamerlid Sarah Schlitz (Ecolo-Groen) zal federaal minister voor Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) aan de tand voelen.

Meest gelezen