Belg zoekt uilen, maar vindt een nieuwe vogelsoort: de Alor Dwerghoningeter (en die klinkt zo)

In 2009 reisde vogelliefhebber Philippe Verbelen een jaar lang door Indonesië. Hij was daar om geluidsopnames van weinig bekende uilen te maken. Uilen zag hij, maar hij ontdekte ook een nieuwe vogelsoort.
Die vogel, de Alor Dwerghoningeter, is afgelopen weekend voor het eerst beschreven in een wetenschappelijk tijdschrift. Daarmee is de Alor Dwerghoningeter officieel erkend als een nieuwe soort.     

Verbelen ontdekte de vogel op het Indonesische eiland Alor. "Ik wist dat op dat eiland een uilensoort leeft die sinds 1926 niet meer was waargenomen", begint hij zijn verhaal. "Ik wou er foto's en geluidsopnames van maken. Maar tijdens mijn zoektocht zag ik plots een dwerghoningeter.  Ik wist dat die vogel nog niet op Alor was waargenomen, dus heb ik er een foto van gemaakt."    

Ik wist dat die vogel nog niet op Alor was waargenomen, dus heb ik er een foto van gemaakt.

Philippe Verbelen

"De vogel zag er ook wat anders uit dan zijn soortgenoot op het naburige eiland Wetar", gaat Verbelen voort. "Hij had wel een rood kopje maar geen rode borst. Bovendien klonk zijn zang ook anders.  Die eigenschappen bewijzen nog niet dat de vogel tot een aparte soort behoorde. Maar ik had wel een sterk vermoeden dat het zo was."

DNA onderzoek brengt het bewijs

Dat vermoeden werd zes jaar later bevestigd door wetenschappers van de universiteit van Singapore. "Zij hadden een vergunning gekregen om op Alor zo'n vogel te gaan vangen", legt Verbelen uit. "Zij hebben het DNA van het dier onderzocht, en vastgesteld dat de vogel genetisch verschilde van andere dwerghoningeters. Daarmee was bewezen dat het dier tot een aparte vogelsoort behoorde die nog niet bekend was."  

Tekst gaat voort onder de foto.

Een hooggelegen bos op Alor, de woonplaats van de Alor Dwerghoningeter

Sindsdien is de vogel verder bestudeerd. "We weten nu dat de Alor Dwerghoningeter alleen voorkomt in bossen die hoger liggen dan 950 meter", vertelt Verbelen. "En dat hij zich uitsluitend voedt met nectar van bepaalde eucalyptusbloemen. Hoeveel exemplaren er leven, weten we niet. Maar we kunnen wel zeggen dat de soort zeldzaam is."  

Sinds mijn eerste bezoek aan Alor zijn de bossen sterk uitgedund. Daardoor heeft de vogel minder leefruimte.

Philippe Verbelen

De plaatselijke bevolking laat de Alor Dwerghoningeter met rust. Maar toch is hij bedreigd. "Sinds mijn eerste bezoek aan Alor, zijn de bossen er sterk uitgedund", zegt Verbelen. "Daardoor heeft de vogel minder leefruimte. Het zou goed zijn als de Indonesische regering de bossen waar hij leeft zou beschermen. Maar daar hebben we helaas geen inspraak in."  

Benieuwd hoe de Alor Dwerghoningeter zingt? Klik hieronder op het driehoekje om een geluidsfragment te beluisteren. 

De eerste, officiële wetenschappelijke publicatie over de Alor Dwerghoningeter is deze maand verschenen in het tijdschrift "Journal of Ornithology". Klik hier om de studie te lezen. 

Meest gelezen