Copyright 2019 Associated Press. All rights reserved.

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden steunt afzettingsprocedure tegen VS-president Trump

Joe Biden, een van de Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap, zegt dat president Donald Trump moet afgezet worden. Het is de eerste keer dat Biden zich uitspreekt vóór de afzetting van de president. Volgens Biden heeft Trump justitie gehinderd, zijn land verraden en de grondwet met de voeten getreden. 

"Met zijn woorden en zijn daden heeft president Trump zichzelf aangeklaagd", zei Biden tijdens een campagne-evenement in de staat New Hampshire. "Terwijl de hele wereld en het Amerikaanse volk toekeken" heeft president Trump "de justitie gehinderd, dit land verraden, zijn eigen eedaflegging met voeten getreden". Trump "heeft daden gesteld die een afzetting waard zijn", vervolgde de vroegere vicepresident.

Biden is een van de favorieten om de presidentskandidaat te worden voor de Democraten volgend jaar.  Hij wordt dus mogelijk de uitdager van president Trump bij de presidentsverkiezingen van 2020. Tot nu toe had hij zich nog niet met zoveel woorden achter de afzettingsprocedure geschaard.

Telefoontje met Zelenski

De Democraten, die in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben, startten de procedure eind vorige maand op. Dat gebeurde nadat president Trump tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou gevraagd hebben om een onderzoek te opnenen naar de gewezen vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter. Volgens de Democraten zette Trump zo Zelenski onder druk. Maar Trump beschuldigt op zijn beurt dan weer Biden van corruptie.

Maar volgens Biden is er niks aan van die aantijgingen. Op zijn campagne-evenement zei hij dat Trump alles zou doen voor een herverkiezing, "met inbegrip van het schenden van de grondslagen van democratie. Het is tegen de borst stuitend en gevaarlijk, want het bedreigt onze democratie." 

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit de speech van Joe Biden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen