Ellen Degeneres na kritiek op onderonsje met George Bush: "Ben bevriend met iedereen, niet enkel met wie denkt als ik"

Talkshowhost Ellen Degeneres, lachend naast voormalig president George W. Bush, samen supporterend tijdens een American football-wedstrijd. Het deed veel stof opwaaien op sociale media in de Verenigde Staten, want hoe kan een uitgesproken liberale holebi-activiste het gezellig maken met een Republikein, een man die zich als president kantte tegen het holebi-huwelijk? In haar televisiehow gaf Degeneres de criticasters lik op stuk.

Afgelopen weekend was de Amerikaanse comédienne, actrice en talkshowhost Ellen Degeneres terug te vinden in het stadion van het American footballteam Dallas Cowboys. Ze woonde er de wedstrijd bij tegen de Green Bay Packers. En ze was niet alleen. Naast haar in de tribune zat niet alleen haar echtgenote Portia DeRossi, maar ook de voormalige Republikeinse president George W. Bush. Degeneres en Bush hadden het  duidelijk naar hun zin en maakten het samen gezellig.

De beelden leverden Degeneres heel wat commentaar op. Want hoe kan het dat een progressieve, openlijk lesbische vrouw die ijvert voor meer rechten voor de LGBTQ+-gemeenschap, zich amuseert met een conservatieve Republikein die als zich president afzette tegen het holebihuwelijk? En die bovendien nog andere controversiële beslissingen nam, zoals de oorlog met Irak en Afghanistan?

Geen groot nieuws... Of toch wel?

Ellen Degeneres besloot de commotie aan te kaarten in haar stand-up voor het publiek in haar populaire dagelijkse talkshow "Ellen". En ze vond haar boodschap zo belangrijk dat ze het filmpje al een dag voor de uitzending verspreidde via Twitter, waar het intussen al meer dan 13 miljoen keer bekeken is.

"Het lijkt misschien geen groot nieuws dat een beroemdheid een wedstrijd American football bijwoont. Maar dat is het eigenlijk wel, want ik kom nooit buiten", begint ze in haar humoristische stijl. Ze vertelt hoe zij en haar vrouw uitgenodigd waren door Charlotte Jones, de dochter van Jerry Jones, eigenaar van de Dallas Cowboys.

"We kwamen in een heel chique suite terecht. Logisch, die man is de baas van het spel. En hij heeft ook chique vrienden, kijk maar", gaat ze verder. Ze toont een filmpje van de mensen rondom haar, gemaakt met haar gsm. Met links van haar haar vrouw, rechts van haar... een lachende en wuivende George W. Bush.

"Mensen waren kwaad. En wat doen ze dan? Tweeten"

"Toen we uitgenodigd werden, wist ik dat we tussen mensen met heel andere visies en overtuigingen zouden zitten. En ik heb het dan niet over politiek. Ik supporter voor de Packers, en stel je voor, iedereen in de Cowboys-suite supporterde voor de Cowboys. En dus zit ik in de suite, de suite van de eigenaar van de Cowboys, in het geheim te juichen elke keer als de Packers scoorden."

Tijdens de wedstrijd werden op het grote scherm in het stadion beelden getoond van Ellen Degeneres en George W. Bush, samen lachend. "En mensen waren over hun toeren. Ze dachten, waarom zit een lesbische liberaal uit Hollywood naast een conservatieve Republikeinse president? Ik bedoel, ze hebben niet eens gezien dat ik een gloednieuwe iPhone 11 in mijn handen hou."

En dan gaat Degeneres verder, meer ernstig. "Mensen waren kwaad. En wat doen mensen als ze kwaad zijn? Tweeten." Van alle negatieve tweets die er verschenen, toonde ze er geen enkele. Wel een andere tweet die haar bij blijft: "Ellen en George Bush samen zien maakt dat ik weer geloof krijg in Amerika." Applaus van het publiek. En van Ellen zelf.

"We zijn vergeten dat het oké is dat we allemaal anders zijn"

"Ik ben bevriend met George Bush. Ik ben eigenlijk bevriend met heel wat mensen die niet dezelfde mening delen als ik. We zijn allemaal anders. En ik denk dat we vergeten zijn dat dat oké is, dat we allemaal verschillen." Het is niet omdat ik niet met iemand over alles overeenkom, dat ik niet bevriend met hen kan zijn, zegt ze.

Ik ben bevriend met heel wat mensen die niet dezelfde mening delen als ik. We zijn allemaal anders. En ik denk dat we vergeten zijn dat dat oké is.

Ellen Degeneres

"Als ik zeg: wees vriendelijk voor elkaar, bedoel ik niet dat je alleen maar vriendelijk hoeft te zijn voor de mensen die op dezelfde manier denken als jij. Ik bedoel daarmee: wees vriendelijk voor iedereen. Maakt niet uit wie." Een boodschap die op lang en luid applaus onthaald wordt.

Waarna Degeneres afsluit met een typische kwinkslag: "Bedankt president Bush en Laura, voor de zondagmiddag. Dat was echt fijn. Maar ehm, je moet me nog wel 6 dollar terugbetalen voor die nachos."

Wie is George W. Bush?

George W. Bush was Amerikaans president van 2001 tot 2009. Zijn presidentschap werd gekenmerkt door heel wat controversiële uitspraken en acties. Sinds zijn vertrek uit het Witte Huis is zijn reputatie wat verzacht. Hij lijkt er een milder karakter op na te houden dan tijdens zijn periode in het Witte Huis.

Zo is bijvoorbeeld welbekend dat George en zijn vrouw Laura goed bevriend zijn met voormalig Democratisch president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Ze zijn al meermaals samen te zien geweest op evenementen en gaan op een hartelijke manier met elkaar om.

George W. Bush stemde als Republikein ook niet voor de presidentskandidaat van de Republikeinen, Donald Trump. Hij bracht een blanco stem uit. En zonder Trump bij naam te noemen, heeft hij in toespraken diens beleid al veroordeeld, en waarschuwde hij voor toenemende intolerantie en onrecht.

Meest gelezen