Archieffoto

Grondwaterpeil in Vlaanderen gestegen, "maar nog veel regen nodig om opnieuw een droge zomer aan te kunnen"

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen is het grondwaterpeil opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe meetresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij. Daarmee komt er een einde aan de historisch lage grondwaterstanden sinds eind juni. Toch zou er de komende maanden ook nog veel regen moeten vallen om het grondwater weer op een normaal peil te krijgen.

Het heeft veel geregend de voorbije dagen en dat is goed nieuws voor het grondwater. De reserves zijn weer wat aangevuld, al blijft het grondwaterpeil op de meeste locaties wel nog altijd zeer laag. Uit de nieuwe metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat het grondwaterpeil op 51 procent van de meetplaatsen zeer laag blijft voor de tijd van het jaar. 

"Er is sinds eind september zo'n 100 tot 150 liter regen per vierkante meter gevallen, maar toch is dat nog niet genoeg voor normale grondwaterstanden", zegt Katrien Smet van de VMM.  "Vooral in het oosten van het land, in Vlaams-Brabant en Limburg, blijft het grondwater op een zeer laag peil staan."

"Vooral daar was het tekort aan grondwater deze zomer het ergst. Het heeft daar in september ook wat minder geregend dan op andere plaatsen in Vlaanderen. En het is ook zo dat het regenwater daar moeilijker in de grond kan sijpelen door de aard van de ondergrond."

De VMM verwacht dat in Vlaams-Brabant en Limburg het grondwaterpeil ook volgende maand nog zeer laag blijft. "Het zou eigenlijk in heel Vlaanderen nog heel veel moeten regenen om terug tot normale waarden te komen", zegt Smet.

"De helft van ons drinkwater is afkomstig van dat grondwater. Ook de landbouw en de natuur hebben dat grondwater nodig. Vandaar dat het heel belangrijk is dat die grondwaterpeilen terug op normale waarden komen, zodat we gewapend zijn tegen een eventueel volgende droge zomer."

De meest recente meting van het grondwaterpeil door de VMM dateert van 5 oktober 2019.

Meest gelezen