Videospeler inladen...

Gsm'en achter het stuur in Halle-Vilvoorde: 443 mensen betrapt tijdens actieweek

De politie heeft in Vlaams-Brabant tijdens de actieweek "Killers achter het stuur" 443 bestuurders kunnen betrappen op het gebruik van hun gsm achter het stuur. 31 bestuurders werden betrapt op rijden onder invloed van alcohol. De politie hield een nultolerantie voor al wie al rijdend handelingen uitvoert of belt met zijn gsm. Wie betrapt werd, moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden. 

Midden september heeft de politie van Halle-Vilvoorde streng gecontroleerd op gsm-gebruik achter het stuur.  Normaal gezien wordt een boete opgelegd, maar wie toen betrapt werd moet nu ook voor de politierechter verschijnen.

In totaal zijn er 443 pv's opgesteld voor gsm'en achter het stuur en 31 pv’s voor onder invloed van alcohol rijden. Deze dossiers zullen, zowel voor de politierechtbank van Halle als voor de politierechtbank van Vilvoorde, worden behandeld op drie themazittingen in januari en februari 2020.

"Killers achter het stuur"

De actie van het parket van Halle-Vilvoorde maakte deel uit van een grote provinciale campagne tegen sms'en of rijden onder invloed. De naam van de campagne is "Killers achter het stuur". Het strenge beleid is een keuze van het parket. Zij kunnen er steeds voor kiezen om in plaats van een minnelijke schikking voor te stellen, meteen door te verwijzen naar de politierechtbank. 

De straffen die op het gebruik van een gsm achter het stuur staan, zijn niet min. Zo kan er een geldboete van 200 euro tot 2.000 euro worden opgelegd. Daarnaast kan er een bijkomend rijverbod van 8 dagen tot vijf jaar worden uitgesproken door de rechter.

Vlaamse Stichting Verkeerskunde

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) heeft onderzoek gevoerd naar bellen achter het stuur. Daaruit bleek dat bijna de helft van de ondervraagde Vlamingen af en toe wel eens berichten leest in de auto. 4 op de 10 zouden ook berichten sturen. 

Maar tegelijkertijd wil een grote meerderheid van de Vlamingen het eigen gsm-gebruik in de auto beperken. Bijna 8 op 10 bestuurders die soms de gsm gebruiken in de auto, zouden dat minder willen doen. 

Meest gelezen