Liesbeth Homans (N-VA): "Ik twijfelde zelf of ik nog minister wilde zijn, ik voel me helemaal niet opzijgeschoven"

Vanmiddag is er de eerste reguliere plenaire vergadering in het Vlaams Parlement onder het voorzitterschap van Liesbeth Homans (N-VA). De voormalige Vlaamse minister voelt zich naar eigen zeggen helemaal niet opzijgeschoven nu ze niet meer in de regering zit. "Ik heb zelf aan Bart De Wever gezegd dat ik twijfelde of ik nog wel een ambt als minister wilde", zegt Homans in "De ochtend" op Radio 1.

Liesbeth Homans had in de vorige Vlaamse regering een belangrijke post als Vlaams minister van onder meer Binnenlands Bestuur en als viceminister-president. Nu is ze "maar" voorzitter van het Vlaams Parlement. "Maar ik voel me helemaal niet opzijgeschoven", stelt Homans. Al twijfelt ze er naar eigen zeggen niet aan dat ook sommigen binnen de N-VA vraagtekens plaatsten bij haar toekomst als minister. "Dat zeggen ze natuurlijk niet in mijn gezicht. Maar ik heb een heel mooi aanbod gekregen, een kans die vooral ook tegemoetkomt aan de verzuchtingen die ik zelf aan Bart De Wever heb verteld."

Die verzuchtingen gaan dan over de combinatie werk-privé. "Ik was zelf aan het twijfelen of ik nog wel een ambt als minister wilde. Toen ik startte als minister, waren mijn kinderen 7 en 10 jaar oud. Nu zijn ze 12 en 15 en in de zomer kreeg ik de indruk dat ik 5 jaar van hun leven heb gemist. Als minister word je echt 7 dagen op 7 geleefd. Ik heb bijvoorbeeld mijn jongste nog nooit zelf naar school kunnen doen. "

"Ik heb ook gezegd aan Bart De Wever dat ik aan het twijfelen was. Hij heeft dan gezegd dat we samen moesten kijken naar een leefbare oplossing. En toen hij me vroeg of ik parlementsvoorzitter wou worden, heb ik geen seconde getwijfeld. Ik heb dat 5 jaar ministerschap heel graag gedaan. Maar vorige week heb ik voor de eerste keer mijn jongste zoon kunnen afzetten aan de bus toen hij vertrok op tweedaagse. Dat was het gelukkigste moment van de afgelopen 5 jaar in mijn leven."

De nieuwe Liesbeth Homans is geboren

Het voorzitterschap van het Vlaams Parlement is evenwel geen job "om achterover te hangen", verduidelijkt Liesbeth Homans. "Ik heb nog altijd een zeer verantwoordelijke job waar ik nog altijd heel hard voor ga moeten werken. Maar het zal net iets meer combineerbaar zijn met mijn kinderen."

Homans benadrukt verder dat ze er als parlementsvoorzitter zal zijn voor alle 7 partijen in het parlement. En dat is kennelijk ook nog wat wennen voor haar eigen partij. "Ik wil rekening houden met de bekommernissen van elke fractieleider. En ik wil dat ook duidelijk maken aan de meerderheid. Voor die meerderheid, en soms ook voor mijn eigen partij, ben ik blijkbaar nog altijd Liesbeth Homans alleen maar lid van de N-VA. Dan word ik gebeld "Kunnen we dat niet regelen?" Nee, dat kunnen we niet regelen. Dat zal ik niet toestaan." 

Beluister het gesprek met Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen