Videospeler inladen...

Wat na Turkse aanval op Syrië? "Koerden zijn geen partij, maar wat als ze steun zoeken bij Iran of Rusland?"

Turkije heeft de aanval op Syrië ingezet, zo heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigd via Twitter. Wat betekent dit precies en wat zijn de gevolgen? "De Koerden in het noordoosten van Syrië hebben geen schijn van kans tegen het geavanceerde Turkse leger. De grote vraag is nu hoe de Koerden zullen reageren. Als ze hulp zouden vragen aan Iran of aan Syrië of aan Rusland, dan zit je met een heel ander verhaal", legt Jens Franssen uit in VRT NWS LIVE.

Komt de aanval van Turkije tegen de Koerden in het noorden van Syrië als een verrassing?

Ja en neen. De aanval werd aangekondigd. We zagen de voorbije dagen de troepenopbouw aan de Turks-Syrische grens. Er waren ook al een aantal kleine gerichte bombardementen van het Turkse leger relatief ver van de grens waarbij aanvoerlijnen werden gebombardeerd. Het was wachten op de invasie van het Turkse leger. Uiteindelijk komt dat toch als een verrassing. Er waren nog enkele diplomatieke zaken bezig. Vanmiddag heeft de Russische president nog gebeld met de Turkse president. Maar toch heeft Turkije voor de vlucht vooruit gekozen.

Videospeler inladen...

Welke partijen zijn betrokken in dit conflict?

De strijd gaat tussen Turkije aan de ene kant en de Koerden die in het noorden van Syrië wonen. Dat is een groep die al heel lang in het noordoosten van Syrië leeft.Die Koerden zijn verwant met de Koerden die in Turkije wonen. Voor Turkije zijn dat terroristen die deel uitmaken van de terreurorganisatie PKK. Niet alleen Turkije beschouwt de PKK als terreurorganisatie, ook de VS en Europa doen dat.

Turkije zegt dat de Koerden de voorbije jaren door de oorlog in Syrië een soort eigen staat kunnen uitbouwen. Turkije ziet dat als een bedreiging van een terroristische staat aan de grens van Turkije.

Videospeler inladen...

Is dat de enige reden waarom de oorlog wordt gevoerd?

Oorlogen worden nooit gevoerd om een reden. Het is een complex samenklitten van verschillende redenen. De tweede grote reden heeft te maken met de miljoenen Syrische vluchtelingen die naar Turkije zijn gevlucht. Het gaat om 4 miljoen mensen. Geen enkel land neemt meer Syrische vluchtelingen op dan Turkije. In het begin kreeg Turkije steun van het Westen, maar staat daar nu voor een groot stuk alleen voor. Turkije zegt nu dat het die vluchtelingen liever kwijt dan rijk is. Als Turkije in het noorden van Syrië binnenvalt, kan Turkije een soort buffergebied maken waar de Koerden de pas wordt afgesneden en waar die vluchtelingen gevestigd kunnen worden.

Videospeler inladen...

Hoe verloopt de invasie van Turkije in het noorden van Syrië?

De operatie heeft een cynische naam gekregen: Ontluikende Vrede (Peace Spring). Daarmee bedoelen de Turken wellicht dat ze op langere termijn een Turkse vrede willen opleggen in dat deel van Syrië. De operatie is begonnen met artilleriebeschietingen. Vanuit Turkije wordt gebombardeerd naar het noorden van Syrië. Er is ook sprake van Turkse F-16’s die Koerdische stellingen in het noorden van Syrië bombarderen. De Koerden hebben geen luchtmacht of geavanceerde luchtafweer. In deze fase zijn ze een vogel voor de kat. De Koerden moeten deze fase volledig ondergaan. Ze zijn geen partij voor het sterke Turkse leger.

Videospeler inladen...

Turkije is een NAVO-lidstaat. Wat betekent dat in dit verhaal?

Je kan alleen maar vaststellen dat er een NAVO-lidstaat op oorlogspad gaat in een buurland. Mogelijk wordt Turkije betrokken in een groter internationaal conflict. Militair gezien zijn de Koerden in het noorden van Syrië geen partij voor het Turkse leger. Maar wat gaan de Koerden doen? Als ze hulp zouden vragen aan Iran of aan Syrië of aan Rusland, dan zit je met een heel ander verhaal. Het probleem met oorlog voeren is dat je altijd weet wanneer je ermee begint, maar je weet nooit wanneer je gaat eindigen.

Videospeler inladen...

Herbekijk de volledige VRT NWS LIVE hier:

Meest gelezen