Archiefbeeld van de bosbranden in Californië in 2018.
Noah Berger

Miljoenen inwoners van Californië preventief zonder stroom gezet, overheid wil natuurbranden voorkomen

In de Amerikaanse staat Californië wordt vandaag de elektriciteit afgesloten bij zeker 800.000 huizen. Zo wil de overheid voorkomen dat omgewaaide bomen vonken doen ontstaan aan hoogspanningskabels. Het is de grootste preventieve stroomonderbreking ooit in Californië.

Er wordt vandaag harde wind verwacht in Californië. Als er bomen omwaaien op de kabels, dan zou dat vonken kunnen doen ontstaan die bosbranden veroorzaken. Dat is in het verleden al verschillende keren gebeurd, met soms verwoestende gevolgen.

Daarom zal het elektriciteitsbedrijf PG&E bij 800.000 klanten in het noorden en het centrum van de staat de stroom uitschakelen. In het zuiden zouden nog eens ruim 100.000 huizen zonder stroom kunnen vallen. De onderbreking zou meerdere dagen kunnen duren.

Natuurbranden zijn in Californië een jaarlijks terugkerend probleem. Twee jaar geleden, in 2017, vielen daarbij 44 doden. En vorig jaar woedden de grootste branden ooit in de staat, toen ging meer dan 1.800 vierkante kilometer in de vlammen op. 

Hamsteren

Zodra het nieuws over de preventieve stroomonderbreking bekend werd, sloegen de inwoners van de getroffen gebieden aan het hamsteren. De voorbije dagen was er een stormloop op drinkwater, zaklampen, batterijen en gasflessen voor barbecues. 

Lokale overheden sporen hun inwoners aan om hun voorzorgen te nemen, en het noodnummer 911 niet te overbelasten met onnodige oproepen. 

Geen les

De bekende universiteit van Berkeley schrapt vandaag alvast alle lessen op z'n hoofdcampus. Ook daar zal er in de meeste gebouwen geen elektriciteit zijn. Het personeel wordt gevraagd om thuis te blijven.

Meest gelezen