Mini Europa vraagt sloopvergunning aan, maar hoopt op oplossing op lange termijn: "We bereiden ons voor op het ergste"

Pretpark Mini Europa op de Heizel heeft een sloopvergunning aangevraagd aan de stad Brussel. Dat meldt de RTBF en bevestigt eigenaar Thierry Meeùs aan VRT NWS. Als het pretpark niet binnenkort een langetermijnoplossing krijgt van de stad of het gewest, dreigt de afbraak. "We moeten voorbereid zijn op het ergste", zegt Meeùs. Het park blijft voorlopig voor alle duidelijkheid open.

Het pretpark aan de Heizel met daarin maquettes en miniaturen uit alle landen van Europa bestaat 30 jaar, maar dat feestjaar lijkt nu in mineur te eindigen. De uitbaters van het park hebben aan de stad Brussel een sloopvergunning aangevraagd. Concreet gaat het om een vergunning voor de afbraak van de gebouwen en alle installaties van het park zonder wederopbouw.

Het is niet de bedoeling van de uitbaters om zonder meer de deuren te sluiten. Normaal gesproken zou Mini Europa deel uitmaken van het Neo-project dat de Heizelvlakte opnieuw moet inrichten. Dat project blijft aanslepen. Intussen krijgt Mini Europa telkens een nieuwe tijdelijke vergunning om open te blijven.

Dit is al 12 jaar bezig. We willen van de stad Brussel een langetermijnvisie

Thierry Meeùs, eigenaar Mini Europa

Of het park effectief deel blijft uitmaken van de nieuwe plannen van het Neo-project weten we pas begin 2020. De huidige verlenging van de stad Brussel loopt af eind volgend jaar. "Als tegen dan alles moet gesloopt zijn, moet het park al na komende zomer dicht en dan wordt het kort dag om een sloopvergunning aan te vragen", legt de uitbater uit. Daarom dus dat die sloopvergunning nu al is aangevraagd. Hij ontkent dat hij daarmee de stad onder druk probeert te zetten.

De lopende verlenging loopt af eind volgend jaar. "Die tijdelijke verlengingen zijn nu al twaalf jaar bezig", zegt Meeùs. Een nieuwe verlenging van twee jaar ziet hij niet zitten. In dat geval zoekt hij een andere oplossing zoals een andere locatie of zelfs een andere stad. "We willen graag dat de stad en het gewest eindelijk een langetermijnvisie ontwikkelen. Ze willen wel ondernemers naar Brussel lokken, maar eens we hier zijn bieden ze geen enkel perspectief."

Volgend jaar gaan drie mensen op pensioen. Wie kan ik aanwerven als ik hen geen toekomstperspectief kan aanbieden?

Thierry Meeùs, eigenaar Mini Europa

Door de onzekerheid worden grote investeringen uitgesteld en kan hij geen nieuw personeel aanwerven. "Volgend jaar gaan drie mensen op pensioen. Wie kan ik aanwerven als ik hen geen toekomstperspectief kan bieden?" Dat heeft ook gevolgen voor de bezoekers, want wie investeert in nieuwe maquettes als die maar een jaar kunnen blijven staan? Het park lokt nochtans op jaarbasis nog steeds ongeveer 400.000 bezoekers. Ter vergelijking: het Atomium krijgt jaarlijks ruim 650.000 toeristen over de vloer.

Gaat Mini Europa Ocèade achterna?

De uitbater is naar eigen zeggen getraumatiseerd door hoe het met het waterpark Océade is afgelopen. De eigenaar van Mini Europa was ook de uitbater van dat intussen gesloten en gesloopte waterpark op de Heizel. Ook dat moest eerst sluiten, maar kreeg door vertragingen met het Neo-project dan uiteindelijk toch nog twee jaar uitstel van executie.

Als Mini Europa van de Heizel verdwijnt is het trouwens niet over en uit voor de attractie, want andere steden hebben al laten weten wél een plek te kunnen geven aan het park. "De monumenten zijn perfect verplaatsbaar", legt Meeùs uit. "Toen het in 2016 bijna gedaan was met het park, hebben we 55 voorstellen gekregen van steden in binnen- en buitenland."

Meest gelezen