Videospeler inladen...

De Crem na Turkse aanval: "Franse en Britse soldaten kunnen ontsnapping IS-strijders uit Koerdische kampen voorkomen"

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid in lopende zaken Pieter De Crem (CD&V) maakt zich sterk dat Belgische IS-strijders in Koerdische kampen niet naar Europa zullen terugkeren na de Turkse aanval in het noorden van Syrië. "Engelse en Franse soldaten die nog in de regio zijn, zullen er voor zorgen dat de IS-strijders in de Koerdische kampen in Syrië niet vrijkomen",  zegt De Crem in "Terzake" op Canvas.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) heeft in "Terzake" herhaald dat de Belgische regering samen met Denemarken, Noorwegen, Zweden, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk  werk wil maken van de berechting van IS-strijders in de Koerdische kampen in Syrië in de regio.

Nu het Turkse leger de aanval op de Koerden in het noorden van Syrië heeft ingezet, wordt er gevreesd dat de IS-strijders die in Koerdische kampen zijn gevangengenomen zouden ontsnappen. Volgens De Crem heeft niemand, ook de Koerden niet, er belang bij om die IS-strijders vrij te laten.

De VS heeft zijn troepen uit de regio teruggetrokken, maar er zijn nog steeds Britse en Franse troepen aanwezig in het gebied. "Niemand heeft er belang bij dat die kampen met IS-strijders zouden opengemaakt worden. De troepen die er nu zijn van de Engelsen en de Fransen zullen ervoor zorgen dat die mensen in die kampen zullen blijven in afwachting van het proces dat ze zullen krijgen", aldus De Crem.

Strafrecht is territoriaal, IS-strijders moeten in de regio waar ze hun misdaden hebben gepleegd, berecht worden

Minister De Crem meldt dat de overheid weet wie in de Koerdische kampen zitten, ook wie de Belgische IS-strijders in de kampen zijn.

"We zijn ervan overtuigd dat de IS-strijders in de regio berecht moeten worden. Dat moet gebeuren in Irak. Strafrecht is territoriaal. Waar de misdaden gepleegd worden, daar moeten de misdadigers worden bestraft. We zullen ervoor zorgen dat dit snel gaat gebeuren. We moeten daar een speciale rechtbank oprichten. Dat wil de publieke opinie ook."

"Het voorstel om speciale rechtbanken ter plaatse op te richten is al verschillende keren gedaan. Het zal geld kosten om rechtbanken en gevangenissen te bouwen. Maar we willen dat er iets gebeurt. Dat is een belangrijke rol voor Europa die we moeten spelen. Er moet berechtiging komen en we mogen niet overgaan tot straffeloosheid", besluit De Crem.

Bekijk het gesprek met Pieter De Crem uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen