Onbekende homoseksuele verhalen van Marcel Proust uitgegeven

De Franse uitgeverij Editions de Fallois had in augustus de publicatie aangekondigd van enkele onlangs opgedoken verhalen van Marcel Proust. De bundel "Le Mysterieux Correspondant et autres nouvelles inedites" bevat verhalen en schetsen van de beroemde Franse auteur. Proust (1871-1922) had de verhalen achtergehouden omdat ze onder meer over homoseksualiteit handelen. Hij wilde zijn tijdgenoten niet choqueren. Op het einde van zijn carrière had hij daar minder remmingen over. 

Marcel Proust had de teksten bedoeld voor "Les Plaisirs et les jours", een nagenoeg vergeten bundel proza en poëzie uit 1896. Maar op de valreep schrapte hij 9 homoseksuele passages die allicht dateren van 1893. Proust was toen 22. Bernard de Fallois ontdekte de teksten in 2017. Hij overleed begin vorig jaar. Dominique Goust, de huidige directeur van de Parijse uitgeverij De Fallois, geeft de geschriften van de jonge Proust nu uit.   

Belangrijkste schrijver van de 20e eeuw

Marcel Proust is het meest bekend van zijn romancyclus "Op zoek naar de verloren tijd", vorig jaar integraal heruitgegeven in het Nederlands, deels in een nieuwe frissere vertaling. Proust wilde zijn hele bestaan minutieus reconstrueren, van toen hij 14 was en bijna stierf van verdriet omdat zijn "maman" hem geen nachtzoen had gegeven, tot bijna het einde van zijn korte leven. Hij begon aan het project in 1909. 

"Op zoek naar de verloren tijd" is zo een grensverleggende literaire onderneming, tegelijk een erg gedetailleerde ontwikkelingsroman, een grandioos tijdsbeeld en een genadeloze ironische kritiek op de Franse maatschappij voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Hij was een van de eersten die open en eerlijk over masturbatie en homoseksualiteit schreven. Over Proust zijn veel studies verschenen, alleen al de humor in zijn werk inspireerde verscheidene auteurs.  

Meest gelezen