AFP or licensors

Portugese president vraagt aftredend premier Costa om een nieuwe regering te vormen

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft de socialist Antonio Costa dinsdag na diens overwinning bij de parlementsverkiezingen van zondag belast met het vormen van een nieuwe regering. "De belangrijkste kwestie is een stabiele regering te vormen”, verklaarde Costa na een ontmoeting met de staatsleider.

Volgens de nagenoeg definitieve resultaten won de regerende socialistische partij (PS) van Costa de verkiezingen met 36,65 procent van de stemmen en minstens 106 zetels. De verhoopte absolute meerderheid haalden de socialisten niet binnen en Costa moet dus op zoek naar regeringspartners.

De voorbije regeerperiode werkte Costa samen met twee extreemlinkse partijen: het Linkse Blok (BE), dat na de verkiezingen zijn 19 verkozenen behoudt, en de Communisten (CDU), die terugvallen op 12 verkozenen. Binnen die nieuwe machtsverhouding hebben de socialisten in principe slechts een van die twee bondgenoten nodig om een meerderheid van 116 zetels te vormen.

De volledige en definitieve resultaten van de stembusgang worden in de loop van de komende dagen bekendgemaakt nadat ook de stemmen van Portugezen die in het buitenland wonen, zijn verwerkt.

 

AFP or licensors

Meest gelezen