Het kasteel van Argenteuil in 2004.

Te koop voor 20 miljoen euro: Argenteuil, het kasteel van koning Leopold III en Lilian Baels

Het kasteel van Argenteuil staat te koop, de plek waar koning Leopold III en zijn echtgenote Lilian Baels tot hun dood woonden. In 2004 is het al eens voor 7,8 miljoen euro gekocht door de zakenman Jean-Marie Delwart. Hij zou nu 20 miljoen euro vragen. “Tegen mij vertelde hij nochtans dat hij er nooit zou weggaan”, zegt royaltywatcher Kathy Pauwels in "De wereld vandaag".

Het kasteel van Argenteuil ligt bij het Zoniënwoud op het grondgebied van Waterloo. Het gebouw heeft zijn faam te danken aan Leopold III. Na zijn troonsafstand trok hij zich er rond 1960 terug met Lilian Baels, met wie hij een zwaar gecontesteerd huwelijk was aangegaan. Tientallen jaren zou het paar er in betrekkelijke stilte verblijven.

Toen Lilian in 2002 stierf, keerde het kasteel naar de staat terug. Die verkocht het samen met het domein in 2004. De Waalse industrieel Jean-Marie Delwart was de koper en blies het kasteel nieuw leven in.

Journalist en royaltywatcher Kathy Pauwels mocht destijds als een van de weinige journalisten het kasteel bezoeken nadat het in private handen was gekomen. “Het stond op mijn bucketlist. Het was een ware openbaring”, zo vertelt ze in “De wereld vandaag" op Radio 1.

“Vooral omdat ik het kasteel enkel kende van foto’s in erbarmelijke en verwaarloosde toestand, helemaal overwoekerd door blauwe regen. Het meest magische is de overgang van het Zoniënwoud naar de lange oprijlaan van het domein van 140 hectare. Daar zie je meteen het insigne “L&L”, Leopold en Lilian in elkaar verstrengeld."

"Meteen zie je ook de sjiekste wagens, een golfterrein en de bekende hertenstandbeelden. Lilian Baels was gek op beelden van herten. Het zwembad dat alle glorie had verloren, is vernieuwd. Het moet een enorm werk geweest zijn om het kasteel op te kalefateren. Ik heb zelfs mogen eten uit servies met het L&L-insigne. Talrijke memorabilia van het paar stonden er nog steeds. Zelfs het bureau van Leopold III.” 

Poetin en Khadaffi

De kinderen van Leopold III en zijn Lilian Baels hoopten Argenteuil in de familie te houden. “Het kasteel had een soort aandenken moeten worden aan Leopold III en zijn echtgenote", zegt Pauwels. "Dat was de wens van de kinderen. Maar de overheid wilde niet mee. De familie heeft het kasteel dan maar verwaarloosd, ja zelfs gesloopt. Dure deurklinken en vele andere objecten werden gewoon meegenomen.”

Na 15 jaar biedt Jean-Marie Delwart het kasteel nu te koop aan. “Het is een verrassing dat hij het verkoopt", vindt Pauwels. "Tegen mij vertelde hij dat hij er nooit zou weggaan. Zelfs niet na het bod van Vladimir Poetin.” Niemand minder dan de Russische president zou via een adviseur een bod hebben gedaan op het kasteel. Maar zakenman Delwart was niet te verleiden. Eerder zou ook  de voormalige Libische leider Khadaffi een bod hebben gedaan.

Volgens de krant De Tijd zijn het de hoge onderhoudskosten en alweer een noodzakelijke renovatie die Delwart tot de verkoop hebben aangezet. “Ik heb natuurlijk maar enkele kamers gezien”, zegt Pauwels. “Ik heb mij altijd afgevraagd hoe de rest er bij lag. Dat was misschien veel minder.” De 80-jarige zakenman zou zich nu definitief terugtrekken op zijn landgoed in Schotland.

Uit het archief: in 2004 bezocht "Terzake" het toen verkommerde kasteel van Argenteuil, bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen