Videospeler inladen...

Telenet stopt met analoge tv

Telenet bouwt zijn analoge tv-aanbod de komende twee jaar af. Wie nog analoog kijkt via een tv-toestel dat niet te oud is, hoeft geen digitaal abonnement te nemen.

Telenet lanceerde zijn digitale tv-aanbod in september 2005. Maar het analoge aanbod is sindsdien altijd blijven bestaan. 180.000 tv-klanten (9 procent) hebben uitsluitend een analoog tv-abonnement bij Telenet. Het telecombedrijf schrapt het analoge signaal omdat het ruimte wil vrijmaken voor digitale toepassingen.

Ik kijk nog analoog. Wat moet ik doen?

Minstens vier weken voor het analoge signaal in een bepaalde regio verdwijnt, worden de klanten per brief of per e-mail ingelicht. Wat klanten moeten doen om tv te kunnen blijven kijken, hangt vooral af van de leeftijd van het tv-toestel.

  • Is uw tv maximaal 9 jaar oud? Dan zit er doorgaans een DVB-C-tuner in. Die maakt het mogelijk om signalen te ontvangen die Telenet voortaan onversleuteld zal doorsturen. Op dit moment gebeurt dat al met Eén, Canvas en Ketnet. Maar dat onversleutelde aanbod wordt uitgebreid tot een twintigtal kanalen. Om die te kunnen bekijken,  zult u éénmalig het zenderaanbod moeten herscannen.

  • Is uw tv ouder dan 9 jaar? Dan moet u overstappen op het digitale tv-aanbod van Telenet (of van de concurrenten Proximus, Orange en Scarlet).  Bij Telenet kunt u 1 jaar gratis een digicorder of digibox huren. Zodra dat jaar afgelopen is, zult u meer moeten betalen om tv te kunnen kijken: 27,65 euro (kabelabonnement + huur digicorder) in plaats van 18,16 euro voor kabelabonnement. U kunt ook een digicorder of digibox kopen met een korting. U betaalt dan eenmalig 84 euro voor een digibox of 214 euro voor een digicorder.

Hoe weet ik of ik analoog of digitaal kijk?

Voor klanten die niet goed weten of ze analoog of digitaal kijken, zal er op het infokanaal van Telenet een mozaïek te zien zijn. Als u die mozaïek kunt zien, dan kijkt u analoog.

Wat met het analoge radiosignaal?

Samen met een analoge tv-signaal bouwt Telenet ook het analoge radiosignaal af.  Veel mensen hebben hun muziekinstallatie gekoppeld aan de tv-kabel om radio goed te kunnen ontvangen. Maar ook dat verdwijnt dus. Alternatieven zijn DAB+, internetradio en (nog enkele jaren) FM. Om te weten of u via de kabel analoog naar de radio luistert, komt er binnenkort op frequentie 105,3 een boodschap. Kunt u die horen, dan luistert u analoog.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen