Videospeler inladen...

Turkije is "klaar" om het noorden van Syrië binnen te vallen

Turkije is naar eigen zeggen klaar om een militaire operatie te lanceren tegen Koerdische strijders in Syrië. "Alle voorbereidingen zijn getroffen", laat de Turkse minister van Defensie weten. "We zullen de Syrische grens binnenkort oversteken", aldus ook een woordvoerder van president Erdogan. Gisteren heeft Turkije nog extra pantservoertuigen naar de grens met Syrië gestuurd. 

De spanning stijgt verder, nu de Turkse autoriteiten opnieuw te kennen geven dat een Turkse inval in het noorden van Syrië dreigend is. Een precieze timing is er evenwel niet.

In het noorden van Syrië zitten Koerdische strijders (de YPG), waar ze een soort semi-autonome republiek hebben. De voorbije jaren hebben de Koerden samen met de Amerikanen gevochten tegen terreurgroep IS. Turkije ziet de Koerdische strijders in het noorden van Syrië echter ook als terroristen die de veiligheid van het land bedreigen. Gewapende strijders zo dicht bij de Turkse grens zint Ankara niet.

De plannen van Turkije om het noorden van Syrië binnen te vallen, zijn niet nieuw. Maar tot nu toe zaten daar altijd Amerikaanse elitetroepen. Die troepen heeft de Amerikaanse president Donald Trump echter deze week laten terugtrekken. Kort daarna waarschuwde Trump wel de "Turkse economie te zullen vernietigen" mocht Turkije van die situatie gebruikmaken om de Koerdische strijders in het noorden van Syrië aan te vallen.

Intussen zegt het OCAD, dat zich in ons land bezighoudt met de terreurdreigingsanalyse, dat het conflict tussen Turkije en de Koerden ook voor België gevolgen kan hebben. De Koerden bewaken momenteel tientallen Belgische IS-stijders. Als Turkije de Koerdische YPG-strijders aanvalt, dan zouden die IS-strijders mogelijk kunnen ontsnappen. Topman Paul Van Tigchelt stelt voor om die IS-strijders in ons land te berechten en vast te houden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen