Videospeler inladen...

Twee doden bij schietpartij nabij een joodse synagoge in het oosten van Duitsland, vermoedelijke dader opgepakt

In Halle, in het oosten van Duitsland, zijn zeker twee doden gevallen bij een schietpartij in een wijk waar een joodse synagoge gelegen is. De dader is daarna op de vlucht geslagen, maar de politie heeft hem opgepakt na een klopjacht. De verdachte zou een 27-jarige Duitser zijn volgens sommige media. Een tijdlang zag het er naar uit dat er twee daders waren, maar dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken ontkracht. Er zou ook geschoten zijn in Landsberg, een stadje in de buurt. 

De schietpartij vond omstreeks een uur vanmiddag plaats niet ver van een joodse synagoge en begraafplaats aan de Humboldtstrasse in Halle in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. Volgens de politie zijn er zeker twee doden gevallen. Het gaat om een man die in een snackbar stond en een vrouw die op straat is doodgeschoten. Een ziekenhuis in de buurt meldt dat er twee zwaargewonden van de schietpartij verzorgd worden.

De dader opende het vuur op straat en probeerde ook binnen te dringen in een synagoge. Dat zou echter mislukt zijn omdat de deuren via een veiligheidsmechanisme geblokkeerd werden. Er zouden ook granaten gegooid zijn naar de poort van een joodse begraafplaats vlak naast de synagoge. Daarna sloeg de dader op de vlucht, maar hij opende daarbij het vuur op een kebabzaak. In de synagoge waren er op het ogenblik van de schietpartij ongeveer 80 mensen aanwezig om Jom Kipoer, een van de belangrijkste joodse feesten, te vieren. 

Intussen is een verdachte van de schietpartij opgepakt. Volgens de krant "Frankfurter Allgemeine" gaat het om een Duitser van ongeveer 30 jaar. "Der Spiegel" meldt dan weer dat de schutter een camera op zijn helm gedragen zou hebben en dat er op het internet een video circuleert over de schietpartij. Dat doet denken aan de schietpartij in twee islamitische moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland in maart van dit jaar. Toen was de dader een rechtse extremist uit Australië. De beveiliging van synagogen in andere steden van Saksen-Anhalt is intussen versterkt. 

Een man zag wat er gebeurde. Bekijk hieronder zijn getuigenis:

Videospeler inladen...

Inmiddels is bekendgemaakt dat er ook geschoten is in Landsberg, een stadje 15 kilometer ten noordoosten van Halle. Volgens de burgemeester van Landsberg probeerden de vermoedelijke daders een auto te kapen in zijn stad. Ze zouden daarmee weggereden zijn op de autosnelweg in de richting van München. Ook Landsberg is intussen afgezet door de politie.

Het blijft dus gissen naar de motieven. Mogelijk was de aanslag gericht tegen joden die Jom Kipoer wilden vieren, maar er is dus ook een kebabrestaurant beschoten. Omdat het er op lijkt alsof joden het mikpunt waren, gaan vermoedens in de richting van extreemrechtse groepen die nogal sterk staan in het oosten van Duitsland. Volgens de laatste berichten zou de dader een 27-jarige neonazi zijn.

Op Twitter circuleren foto's en een video waarin een schietende man te zien is, gekleed in een kaki-uniform en met een helm. Deze vermoedelijke dader heeft ook zelf een filmpje opgenomen en via het internet verspreid waarin hij een extreemrechtse boodschap verkondigt en waarin hij zijn daden filmt.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer meldt dat volgens de huidige informatie om een antisemitische aanslag zou gaan. In zijn mededeling staat ook dat de Duitse justitie vermoedt dat het om een aanslag van extreemrechts zou gaan.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen