Een wachtpost van het Chinese leger in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang.
AP2009

De VS weigert visa aan Chinezen die betrokken zijn bij de onderdrukking van de Oeigoerse minderheid

De Verenigde Staten gaan niet langer visa verstrekken aan Chinese ambtenaren die meewerken met de brutale repressie van de Oeigoeren in de regio Xinjiang. Eerder hadden de VS al handelssancties afgekondigd tegen 28 Chinese bedrijven en organisaties die ook zouden meewerken met de vervolging van de Oeigoeren.

De twee sancties komen samen met striemende kritiek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op de onderdrukking van Oeigoeren, etnische Kazachen, Kirgiezen en andere islamitische volkeren in de regio Xinjiang in het westen van China. 

Chinezen die daarvoor verantwoordelijk zijn zullen dus niet langer naar de Verenigde Staten kunnen reizen en bedrijven die meewerken met de repressie zullen niet langer Amerikaanse producten en onderdelen kunnen kopen. Dat kan vooral erg vervelend zijn voor technologiebedrijven.

China wijst de sancties dan ook af en beschouwt die als "inmenging in binnenlandse aangelegenheden" en "een verlengstuk van de handelsoorlog" die woedt tussen Washington en Peking.

"Miljoen Oeigoeren in kampen"

Xinjiang ligt in Centraal-Azië in het uiterste westen van China langs de vroegere Zijderoute. De regio wordt vooral bewoond door Turkssprekende moslims zoals Oeigoeren, Kazachen en Kirgiezen en was om strategische en commerciële redenen altijd belangrijk voor China. (Lees verder onder de foto).

Een vrouw met haar kind voor de Id Kha, de grote moskee in de stad Kashgar.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Dat is nu niet anders en de voorbije decennia heeft China massaal etnische (Han)-Chinezen naar Xinjiang gestuurd die daar nu 40 procent van de bevolking uitmaken (tegenover 46 procent voor de Oeigoeren) en een aantal steden zijn zo goed als volledig "Chinees". Daarnaast houdt China een grote macht aan militairen en andere ordetroepen in Xinjiang.

De lokale bevolking protesteert al jaren, zowel geweldloos als met terreuraanslagen, maar dat heeft geleid tot nog meer repressie. Meer recent probeert China de lokale cultuur en erfgoed weg te vagen zoals door het afbreken van het historische centrum van oude oasesteden als Kashgar. Ook moskeeën worden daarvan het slachtoffer.

Die campagne wordt de laatste steeds dwingender. Er zouden een miljoen moslims -vooral Oeigoeren- in "heropvoedingskampen" zitten, de islam en islamonderwijs worden zwaar onderdrukt en er is een streng systeem van elektronische bewaking ingevoerd waardoor mensen zo goed als volledig in het oog worden gehouden. Opvallend is dat veel landen met een islamitische meerderheid -op een paar uitzonderingen zoals Turkije en Maleisië- daar weinig kritiek op hebben. De Pakistaanse premier Imran Khan was zo pas nog te gast in Peking en kwam daar vooral economische steun vragen. 

Oeigoeren betogen tegen China met hun vlag van Oost-Turkestan (Xinjiang) in Turkije.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen