Alexandros Maragos

1.000 Belgische artsen waarschuwen in open brief voor gevolgen van klimaatopwarming

Meer dan 1.000 Belgische artsen en zorgverleners vragen in een open brief om een ambitieuzer klimaatbeleid. Ze vinden dat ons land nog voor 2050 klimaatneutraal moet zijn en waarschuwen voor de gevolgen van de klimaatopwarming. "Meer mensen zullen ziek worden door luchtvervuiling, extreme temperaturen en tropische ziektes." 

"Als we niets doen, zal er een tsunami van gezondheidsproblemen op ons afkomen." Aan het woord is Piet Hoebeke, uroloog en decaan van de faculteit Geneeskunde van het UZ Gent. Hij is één van de meer dan 1.000 Belgische artsen die de open brief ondertekend hebben. Daarin waarschuwen ze uitdrukkelijk voor de effecten van de klimaatopwarming en milieuvervuiling op onze gezondheid.

"We zien die nadelige effecten nu al", zegt Lucie Blondé, één van de initiatiefnemers van de open brief en zelf huisarts. "Deze zomer zijn er meer dan 700 mensen méér gestorven dan verwacht door de hitte. In België worden ook al heel wat mensen ziek of sterven aan ademhalingsziektes zoals astma en COPD (chronische obstructieve longziekte, red.) die te maken hebben met de luchtvervuiling. Daarom proberen we met de brief een zekere hoogdringendheid aan te tonen."

Ook professor Hoebeke ziet nu al gevaren voor de gezondheid: "Een goed voorbeeld is knokkelkoorts, een ziekte die normaal enkel in tropische gebieden voorkomt, zit nu al in Zuid-Frankrijk." Door de stijgende temperatuur rukt de tijgermug, die het virus met zich kan meedragen, steeds meer op van tropisch gebied naar het noorden. "Als er niets verandert aan de klimaatopwarming, zullen we steeds meer geconfronteerd worden met tropische ziektes."

"We mogen ook de indirecte gevolgen niet vergeten", zegt professor Jan De Maeseneer, die ook zijn handtekening onder de brief heeft gezet. "In heel veel Afrikaanse landen, waar ze de klimaatverandering veel sterker voelen, worden vruchtbare gronden schaarser, oogsten mislukken, er zijn tekorten aan drinkwater... Op die manier zorgt klimaatopwarming voor armoede en ondervoeding, maar het is ook een bron van nieuwe conflicten. Al die mensen zitten daar met het gevoel: waar moeten wij naartoe?"

We weten hoe de klimaatopwarming afgeremd kan worden, maar de politiek moet meer durf en moed tonen

Piet Hoebeke, decaan faculteit Geneeskunde (UZ Gent)

Via de open brief roepen de Belgische artsen en zorgverleners onze overheden op om meer ambitie te tonen in het klimaatbeleid. "De recepten om de opwarming af te remmen, zijn gekend. Alleen moet men de durf en moed hebben om ze in te voeren", vindt professor Hoebeke. "Politici halen economische argumenten naar boven om niet te veel klimaatambitie te moeten tonen. Maar als men niets doet, gaan de nadelige effecten van de klimaatopwarming ook een economische druk geven."

De artsen formuleren in hun brief 5 concrete eisen voor de politiek. "We scharen ons achter de Europese klimaatdoelstellingen om tegen 2050, of zelfs al vroeger, klimaatneutraal te worden", zegt dokter Blondé. "We eisen dat er een nationaal Energie- en Klimaatplan komt en dat er geen enkele student nog een diploma kan behalen zonder de kans te hebben gekregen om alles te leren over de klimaat- en milieuproblematiek."

Lees de volledige open brief van Docs for Climate hier.
De lijst van ondertekenaars kunt u hier raadplegen.

Meest gelezen