De zandbank De Paardenmarkt ligt net naast de uitgebreide haven van Zeebrugge

"35.000 ton munitie voor Belgische kust ruimen is mogelijk, maar wat gaat dat kosten en wat zijn de risico's?"

De berging van 35.000 ton oorlogsmunitie op de zandbank De Paardenmarkt voor de Belgische kust is geen sinecure volgens Patrick Roose van Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. "Vandaag is er op initiatief van de Vlaamse overheid gepraat over een proefberging. Die moet inzicht brengen over hoe en onder welke randvoorwaarden de berging zou kunnen plaatsvinden", aldus Roose in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Een honderdtal experts en medewerkers van bedrijven hebben in Brussel de mogelijke opties voor de berging van 35.000 ton munitie uit de Eerste Wereldoorlog voor de Belgische kust besproken. Op initiatief van de Vlaamse overheid wordt een mogelijke proefberging voorbereid.

"We weten niet in welke staat de 35.000 ton munitie is die op de zandbank De Paardenmarkt voor de Belgische kust ligt. De enige keer dat de munitie blootgelegd is, is met de uitbouw van de haven van Zeebrugge eind de jaren 70. Toen zijn die granaten uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt. Men heeft er naar gekeken en de granaten waren toen in vrij goede conditie. Er was nog geen sprake van corrosie, maar dat is intussen ook al meer dan dertig jaar geleden", zegt Patrick Roose van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. 

Volgens Roose is het zeker haalbaar om de granaten uit de zee te halen. "De vraag is wat het gaat kosten en wat zijn de risico’s die daaraan verbonden zijn. Het is te vroeg om daar uitsluitsel over te geven. Vanmiddag is er gepraat over een proefberging. Dat is een initiatief van de Vlaamse overheid. Die proefberging moet inzicht brengen over hoe en onder welke randvoorwaarden de berging zou kunnen plaatsvinden. Het spreekt voor zich dat het alleen maar kan overwogen worden als het risico voor mens en milieu nagenoeg onbestaande is. De proefberging gaat om een heel klein deel van de munitie die in de zee ligt."

Ik weet niet of wij het nog zullen meemaken dat de munitie geborgen wordt

Patrick Roose

Volgens Patrick Roose zijn er zeker risico’s verbonden aan de (proef)berging. "De bedoeling is dat er innovatieve benaderingen ontwikkeld worden die het risico van de berging in de grootst mogelijke mate beperkt. De bedrijven die aanwezig waren, beweren dat ze het kunnen. Maar concrete technieken zijn nog niet besproken op de conferentie."

De munitie ligt onder naar schatting vijf tot twee meter zand. Wanneer en of het ooit tot een volledige berging komt, daar wil Roose zich niet over uitspreken. "Ik weet niet of wij nog zullen meemaken dat de munitie geborgen wordt. Als ze er ooit aan beginnen, dan zal het nog lang duren. Het gaat om een grote hoeveelheid", besluit Patrick Roose.

Beluister het gesprek met Patrick Roose uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen