Videospeler inladen...

Stormloop op vastgoed: 40 procent meer verkopen sinds afschaffing woonbonus is aangekondigd

De aankondiging dat de Vlaamse regering de woonbonus gaat schrappen, zorgt voor een forse stijging in de verkoop van vastgoed. Sinds de beslissing van de regering, zijn die verkopen met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat. "Erg uitzonderlijk", zegt Bart Van Opstal van de Federatie van het Notariaat, "al verwachten we dat deze stijging van korte duur zal zijn." 

De afgelopen tien dagen zijn er in Vlaanderen 9.925 nieuwe vastgoeddossiers afgesloten bij notarissen. Dat is 40,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen 6.616 dossiers werden afgesloten. Het gaat grotendeels om woningen (huizen en appartementen), maar ook voor een klein deel om ander vastgoed, zoals garageboxen. 

De stormloop op de vastgoedmarkt komt er nadat de nieuwe Vlaamse regering officieel heeft aangekondigd dat ze de woonbonus zal schrappen, vorige week maandag. Daardoor zullen mensen met een lening meer belastingen betalen. 

Prijzen stijgen

De aankondiging dat de woonbonus wordt geschrapt, lijkt ook de prijzen van vastgoed de hoogte in te duwen. Wie nu nog een woning koopt, wil liever gebruik maken van de woonbonus dan onderhandelen over de komma's van het prijzenplaatje, klinkt het dan. 

Ofwel wordt er heel kort onderhandeld, ofwel is er helemaal geen onderhandeling

Bart Van Opstal, federatie van het notariaat

Prijsstijgingen worden op langere termijn gemeten, maar notarissen merken nu al het verschil. "Ofwel wordt er heel kort onderhandeld, ofwel is er helemaal geen onderhandeling", zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van de Federatie van het Notariaat. "Verkopers zitten dus in een comfortabele situatie."

Voor het te laat is

"We denken dat deze piek van korte duur zal zijn", zegt Van Opstal."Mensen hebben niet meer zoveel tijd meer om hun dossier rond te krijgen", klinkt het. Om van de woonbonus te kunnen genieten, telt niet het moment waarop het compromis wordt afgesloten (wat hier werd gemeten), maar gaat het om de ondertekening van de verkoopakte.

Die handtekening wordt meestal zes weken tot drie maanden na het compromis gezet. "Het punt waarop het te laat is, zit er stilaan aan te komen", zegt Van Opstal.  Ook de prijzen zouden volgens de notarissen opnieuw stabiliseren. 

 

 

 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen