Videospeler inladen...

Bommelding Vlaams Parlement blijkt misverstand: "Nooit sprake van enige dreiging"

De man die op basis van telefonieonderzoek werd geïdentificeerd en opgepakt na een bommelding naar het Vlaams Parlement, mocht gisterenavond beschikken, dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. De man sprak Engels en vroeg enkel om inlichtingen. Hij zou nooit gedreigd hebben met een aanslag. 

De man die gisteren werd opgepakt voor de bommelding in het Vlaams Parlement is vrijgelaten. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. “Uit de materiële en objectieve elementen van het grondig gevoerde onderzoek en uit de diverse verhoren, blijkt geen sprake te zijn van enige bommelding of dreiging met een aanslag”, zegt woordvoerster An Schoonjans.

Uit dat gesprek, waarbij de man van bij de aanvang zijn identiteit opgaf en in het Engels belde voor inlichtingen, blijkt dat op geen enkel ogenblik sprake is van enige dreiging
An Schoonjans

Inlichtingen

“Het gevoerde gesprek werd integraal opgenomen op de telefoon van de betrokken man, via een app die ieder telefoongesprek automatisch opneemt. Uit dat gesprek, waarbij de man van bij de aanvang zijn identiteit opgaf en in het Engels belde voor inlichtingen, blijkt dat op geen enkel ogenblik sprake is van enige dreiging. De tijdsduur van de opname stemt volledig overeen met de tijdsduur die blijkt uit de resultaten van het telefonieonderzoek verstrekt door de provider.”

Geen twijfel

Maar parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) blijft achter de beslissing van dinsdag staan, laat ze aan persagentschap Belga weten. "Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaring van de medewerker die het telefoontje heeft ontvangen. We nemen dergelijke zaken altijd ernstig."

Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaring van de medewerker die het telefoontje heeft ontvangen
Liesbeth Homans

De commissievergadering over de Vlaamse begroting werd dinsdag geschorst na een bommelding. Homans zei gisteren in "De ochtend" op Radio 1 dat het ging om een "serieus telefoontje en geen grappenmaker." Ze linkte de vermeende bommelding toen aan een Koerdisch evenement later die dag in het parlement. "Zowel de Brusselse politie als de militaire politie van het Vlaams Parlement hebben met mij en de veiligheidsdiensten overlegd dat we het risico niet konden nemen", klonk het.

Het Vlaams Parlement werd volledig ontruimd, zodat de politie de ruimtes kon controleren met een explosievenhond. 

Alle parlementsleden en ministers moesten het parlement verlaten.

Meest gelezen