Videospeler inladen...

Johnny Thijs (Electrabel): "Kerncentrales goedkoper en milieuvriendelijker dan gas, afvalverwerking door ons betaald"

De nieuwe voorzitter van Engie Electrabel België Johnny Thijs heeft in "Terzake" herhaald dat volgens de energieproducent de kernuitstap in 2025 op de schop moet. "Gascentrales zijn duurder en milieuonvriendelijker dan kerncentrales als energiebron die altijd beschikbaar is. Als we drie kerncentrales langer open houden, wordt er zes procent bijkomend kernafval geproduceerd. Het kernafval moet sowieso verwerkt worden", zegt Johnny Thijs.

Engie Electrabel pleit om af te zien van de kernuitstap in 2025. De belangrijkste elektriciteitsproducent wil drie van de zeven kerncentrales in ons land langer openhouden. De voorzitter van Electrabel Johnny Thijs hoopt dat de nieuwe federale regering de geplande kernuitstap zal herzien.

"De voorbije maand september hebben we zestig procent van de elektriciteit die we gebruikt hebben, geproduceerd met de nucleaire centrales. Die zeven kerncentrales worden tussen 2022 en 2025 gesloten. Dan stel ik dat het licht niet zou mogen uit gaan. We moeten kijken naar wat er moet gebeuren. We werken samen hard aan nieuwe, duurzame energieoplossingen zoals windmolens en zonne-energie. Maar we hebben nog altijd niet de oplossing voor de opslag van de zonne-energie of windenergie als er geen wind of zon is. Je moet centrales hebben die energie kunnen opwekken die altijd beschikbaar is", zegt Johnny Thijs in "Terzake".

"Dan ga je kijken naar gascentrales en nucleaire centrales. Dan zeggen wij dat het bilan duidelijk in het voordeel lijkt van nucleaire centrales. De centrales staan daar. Ze moeten wel vernieuwd worden en er moet zwaar in geïnvesteerd worden, ongeveer 1,3 miljard euro. Maar dan nog kijk je naar de CO2-impact. We zouden zeven miljoen ton CO2-uitstoot besparen ten opzichte van het gasalternatief. Je hebt voordelen qua tewerkstelling. Je redt 3.000 jobs in de kerncentrales. De common sense zou zijn om na te denken over het open houden van drie kerncentrales. Gas is zeker een alternatief, maar onze stelling is: Gas is duurder en is zeker niet milieuvriendelijker."

Verwerking van kernafval wordt betaald door Engie Electrabel, ook als we de kerncentrales langer open houden

Johnny Thijs

De kostprijs van de vernieuwing van de kerncentrales zal betaald worden door Engie Electrabel. "Daar is geen twijfel over", zegt Johnny Thijs met klem. 

Engie Electrabel hoopt de verschillende politieke partijen te overtuigen om de herziening van de kernuitstap in het regeerakkoord van de nieuwe federale regering op te nemen.

"Dat is een politieke beslissing. Wij leggen het dossier op tafel. We gaan de ronde van alle politieke partijen doen waar we het dossier gaan voorleggen. Een tweede argument om de kerncentrales open te houden, is de hoeveelheid elektriciteit die we importeren uit de ons omliggende landen. Vandaag importeren we tien procent van ons elektriciteitsverbruik uit de ons omliggende landen."

"Als we stoppen met de kerncentrales in 2025, dan zouden we 38 procent van onze elektriciteit moeten importeren. Maar in de ons omringende landen wordt de elektriciteitsproductie afgebouwd. Wij stellen dat we strategisch niet afhankelijk blijven van import. Dan denken we dat we er een beslissing moet genomen worden."

Het oplossen van het probleem met kernafval ligt bij de overheid. "De overheid moet beslissen hoe dat kernafval geborgen wordt, maar de kosten worden gedragen door Electrabel", aldus Thijs.

"Als we twee  kerncentrales twintig jaar langer openhouden en een tien jaar, dan gaan we zes procent bijkomend kernafval produceren. We hebben sowieso de uitdaging om het kernafval te verwerken, maar die uitdaging is er met of zonder de verlenging van de uitbating van die drie kerncentrales", besluit Johnny Thijs.

Bekijk het gesprek met Johnny Thijs uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen