Videospeler inladen...

Franse kandidaat Sylvie Goulard definitief weggestemd als lid van de Europese Commissie 

De Franse kandidaat om Europees Commissaris te worden, Sylvie Goulard, is weggestemd door het Europees Parlement. Dat betekent een knauw voor de Franse president Emmanuel Macron, van wie Goulard een getrouwe is. Het parlement weigert om Goulard aan te stellen als commissaris, omdat er een fraudeonderzoek naar haar loopt waarvoor ze niet zou willen opstappen.  

De Franse kandidaat om commissaris te worden in de Europese Commissie, Sylvie Goulard, is definitief gebuisd voor haar examen in het Europees Parlement. Al de hele week worden de verschillende kandidaat-commissarissen onderworpen aan een hoorzitting in het Europees Parlement. Eerder stuurde elke lidstaat zo'n kandidaat naar de Europese Commissie, zeg maar de regering van Europa.

Weggestemd

De commissies Industrie en Interne Markt in het Europees Parlement hebben zonet gestemd dat Goulard die functie beter niet uitoefent. Zij sturen nu een verslag naar de fractievoorzitters van de verschillende partijen, die zich volgende week nog eens over de zaak moeten buigen. Maar het lijkt wel definitief over en uit voor Goulard.

Sylvie Goulard was het voorwerp van een politiek spel, dat de gehele Europese Commissie raakt

Het Elysée

"Ik neem akte van de beslissing van het Europees Parlement, met alle respect voor de democratie", laat Goulard weten op Twitter. Ze bedankt de toekomstige voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, voor het vertrouwen.

Het Élysée noemt Goulard "het voorwerp van een politiek spel, dat de gehele Europese Commissie raakt". Op een persconferentie in Lyon was Macron erg kritisch voor de aanpak van von der Leyen. "Ze zei dat ze wil werken met Sylvie Goulard", aldus Macron, "en heeft de fractieleiders van de socialisten, de christendemocraten en de liberalen gebeld". "Als de voorzitster van de commissie, na een discussie met de verschillende partijen, zich akkoord verklaart, heb ik moeite om dit te begrijpen", zegt de Franse president. "Wat gespeeld heeft is wrok, en misschien kleinzieligheid", klinkt het. 

 

Een Europees Parlementslid postte deze foto van de stemming binnen de commissies Interne Markt, en Industrie, Onderzoek en Energie. 

Fraudeonderzoek

Goulards kandidatuur ligt moeilijk omdat er in Frankrijk een gerechtelijke procedure loopt. Ze zou medewerkers van haar toenmalige partij mogelijk fictief hebben tewerkgesteld toen ze nog in het Europees Parlement zat. Ook de hoge vergoedingen die ze tussen 2013 en 2016 opstreek bij de Amerikaanse denktank Berggruen spelen haar parten.

De vraag waar Goulard tijdens de hoorzitting over struikelde, was of ze zou opstappen wanneer het Franse gerecht haar in beschuldiging stelt. Goulard antwoordde dat ze dat dan zou voorleggen aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en dus niet per definitie zou opstappen. Het was de tweede hoorzitting van Goulard, nadat haar verklaringen gisteren onvoldoende bleken. 

Partijpolitiek

Wellicht hebben ook partijpolitieke overwegingen een rol gespeeld. Begin juli hield Macron de benoeming van Manfred Weber als voorzitter van de Europese Commissie tegen. Dat zou zeer slecht gevallen zijn bij de Europese christendemocraten (de EVP), waar Weber toe behoort. 

Petra De Sutter van Groen zit de commissie Interne Markt voor in het Europees Parlement, een van de commissies waar over Goulards kandidatuur werd gestemd. Volgens De Sutter stelden de Europese Groenen zich door het fraudeonderzoek "serieuze vragen bij de integriteit" van de Franse politica. Volgens De Sutter kreeg ze ook te veel bevoegdheden toegewezen.

Ook Roemeense en Hongaarse kandidaat weggestemd

Goulard is niet de enige die naar huis wordt gestuurd. Ook de  Roemeense en Hongaarse kandidaten Rovana Plumb en Laszlo Trocsanyi werden weggestemd. Plumb vanwege een lening die ze niet kon verantwoorden, Trocsanyi omdat hij de banden met een advocatenkantoor dat zijn naam draagt niet kon ophelderen.

Eerder moest ook de Pool Janusz Wojciechowski een tweede hoorzitting ondergaan na een zwakke prestatie tijdens zijn eerste beurt. Hij kreeg dinsdag uiteindelijk wel groen licht om de volgende commissaris voor Landbouw te worden. Voor de Zweedse kandidate voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson volstonden de extra schriftelijke antwoorden. De Belgische kandidaat-eurocommissaris, Didier Reynders, raakte wel door zijn examen in het parlement. 

Nog op 1 november van start?

Het is nu aan de Europese liberalen (Renew Europe) en Emmanuel Macron om in samenspraak met Ursula von der Leyen binnen de week een nieuwe kandidaat voor te dragen. Die wordt dan opnieuw door het parlement op de rooster gelegd. 

De bedoeling is om op 23 oktober te stemmen over de definitieve samenstelling van de nieuwe Europese Commissie. Die moet op 1 november echt van start gaan. Doordat nu drie kandidaten zijn afgewezen, kan die planning in het gedrang komen. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen