Videospeler inladen...

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens op emeritaat: "Pesten op sociale media is de nieuwe bron van depressies bij kinderen"

Peter Adriaenssens (65) gaat op emeritaat. Hij is diensthoofd kinderpsychiatrie van het UZ Leuven, was voorzitter van de commissie die klachten van misbruik binnen de kerk moest behandelen ten tijde van Operatie Kelk en hij probeerde zijn kennis via de media aan de maatschappij door te geven. Adriaenssens kijkt in "De Afspraak" terug op een zinvolle carrière, maar ziet nog erg veel uitdagingen voor zijn opvolgers.

"Als je vertrekt word je geconfronteerd met je kerkhof. Iedere arts en hulpverlener heeft een stukje kerkhof. In mijn geval kinderen, jongeren die ik verloren ben, meestal door zelfmoord." Het waren niet altijd verhalen met een goede afloop in de 35-jarige carrière van kinderpsychiater Adriaenssens. Ondanks al het lijden, is hij verder blijven gaan en heeft hij het zijn missie gemaakt om zijn werk ook te communiceren naar de buitenwereld toe. Dat was helemaal nieuw zegt Adriaenssens: "Het was lang niet gewoon om met de media te praten. 'Dat doe je toch niet, want die vervalsen je woorden', klonk het. Ik heb daar geen negatieve ervaring mee gehad."

En zo werd Peter Adriaenssens "de man die zijn volk leerde opvoeden". Hij zegt dan ook dat hij het meeste voldoening haalde uit de vele complimenten van ouders die na een lezing naar hem toe kwamen om hem te bedanken.  

Social media, een vergif en bron voor depressie

Adriaenssens ziet een nieuwe evolutie in het opvoeden. Het is moeilijker geworden vindt hij: "Wij komen uit een generatie waar opvoeden herkenbaar was van bij ouders en grootouders. Nu is er het radicale verschil van de social media."

Want in die social media zit de bron van heel wat depressies bij kinderen. "Mensen denken vaak dat het stijgende aantal scheidingen, nieuwe gezinsvormen of de meer multiculturele samenleving daaraan bijdragen, maar dat was al allemaal bezig", zegt Adriaenssens. De sociale media daarentegen, en vooral het pesten daarop, dat is het nieuwe vergif, zegt hij: "Dat pesten op social media gaat 24 uur door en is de bron van heel wat lijden en depressie." 

Als Mark Zuckerberg staat te pronken met zijn baby, hoop ik dat hij ook eens nadenkt over zijn producten als vader

Peter Adriaenssens

Hij hoopt ook dat de producenten en ontwikkelaars van toekomstige technologie denken vanuit het kinderperspectief: "Ik heb het er moeilijk mee dat de volwassenen die producten ontwikkelen voor jongeren, dat die daar videocamera’s bijzetten enzovoort, waarmee een 13-jarige haar bloes omhoog trekt om haar borsten aan het vriendje te tonen." Denken vanuit het kind is dus ook voor technologiegiganten belangrijk: "Als Mark Zuckerberg staat te pronken met zijn baby, hoop ik dat hij ook eens nadenkt over zijn producten als vader. "

Commissie Adriaenssens

Veel mensen zullen Peter Adriaenssens nog kennen als voorzitter van de commissie die in Operatie Kelk  instond voor de behandeling van klachten van seksueel misbruik in een pastorale relatie. Nu, bijna 10 jaar later is er maar weinig in huis gekomen van spijtbetuigingen van de daders. Adriaenssens hoort nu dan ook van vele slachtoffers over een tweede trauma, wanneer na jaren aanslepende gerechtsprocedures de zaak verjaart en de daders geen straf krijgen. 

Adriaenssens heeft dan ook al tragische verhalen meegemaakt door het trage rechtsysteem: "Wij zien jongeren die 12 en 13 zijn en vertellen over seksueel misbruik. Het duurt 2 of 3 jaar eer ze weten wat de gevolgen zijn voor de dader, maar tegen dan zijn we al veel jongeren verloren. Omdat ze niet geloven dat de volwassenen tot conclusies zullen komen."

Meer geld voor de geestelijke zorg

Adriaenssens heeft doorheen zijn lange carrière veel inspanningen gezien van zowel regeringen als organisaties om meer geld vrij te maken voor de geestelijke kinderzorg, "maar het blijft het kindje van de boel. De middelen die er dus beschikbaar voor zijn, zijn nog steeds een peulschil." Momenteel wordt er voor 8 sessies bij een kinderpsycholoog 10 euro per sessie terugbetaald, hoewel die tot 60 euro kunnen kosten. Die terugbetaling is voor Adriaenssens een begin, maar de deur moet veel breder open.

Armoede en geweld zijn de twee dingen waar we massaal in zouden moeten investeren om ze uit te roeien. 

Peter Adriaenssens

Uiteindelijk ziet Adriaenssens voor de toekomst twee belangrijke missies: "Armoede en geweld zijn de twee dingen waar we massaal in zouden moeten investeren om ze uit te roeien. Het zou een ontzettende besparing zijn voor de volgende generatie." 

Afsluiten bij "De Afspraak" deed Bart Schols vandaag met een bericht van een pleegmoeder die met haar 14-jarig kind naar Adriaenssens stapte in het begin van diens carrière: 

"Ik zou Peter Adriaenssens willen zeggen dat ik met veel respect naar de wijze raad die hij destijds gegeven heeft, geluisterd heb. Het was geen makkelijke weg, maar het heeft geloond. We wensen hem een fijne vakantie toe."

Bekijk hier het volledige gesprek met Peter Adriaenssens in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen