Videospeler inladen...

Mensenrechtenadvocate over politiegeweld in Ecuador: "Dit hebben we alleen nog maar gezien in tijden van dictatuur"

In het Zuid-Amerikaanse land Ecuador protesteren massa's mensen al 10 dagen op rij tegen harde besparingsmaatregelen van de regering. Volgens mensenrechtenorganisaties zouden al zeker 8 demonstranten om het leven gekomen zijn door buitensporig politiegeweld. VRT NWS sprak met Patricia Carrión, een Ecuadoriaanse advocate die de repressie hier komt aanklagen.

Veel tijd heeft Patricia Carrión, advocate bij de Ecuadoriaanse mensenrechtenorganisatie CEDHU niet, want meteen na ons gesprek wordt ze verwacht bij de buitenlandse vertegenwoordiging van het Europees Parlement en daarna gaat ze nog naar de VN-mensenrechtenraad in Genève. De grove mensenrechtenschendingen in Ecuador en het buitensporig politiegeweld van de voorbije week waren reden genoeg voor de ngo Broederlijk Delen om haar uit te nodigen in Brussel.

U kunt hieronder een fragment bekijken uit het interview met Patricia Carrión. Lees verder na de video.

Videospeler inladen...

Sinds president Lenín Moreno vorige week de subsidiëring van benzine en diesel afschafte is er in verschillende Ecuadoriaanse steden hevig protest uitgebroken. "Het is nog geen enkele dag rustig gebleven", vertelt Carrión, "en het geweld blijft toenemen. Gisteren heeft de repressie door de ordetroepen een hoogtepunt bereikt. Dit hebben we alleen nog maar gezien in tijden van dictatuur."

Sinds het begin van de democratie hebben we nooit zo'n gewelddadige en bloedige repressie gezien als nu

"Sinds het begin van de democratie hebben we nooit zo'n gewelddadige en bloedige repressie gezien als nu", gaat Carrión verder. “De minister van Binnenlandse Zaken, Maria Paula Romo, was zelf mensenrechtenactiviste vóór ze minister werd. Zij heeft zich nu al 2 keer openlijk verontschuldigd voor het buitensporig geweld van de ordetroepen."

Dat buitensporig politiegeweld richt zich niet alleen tegen de betogers op straat, de politie chargeert blijkbaar ook tegen vrouwen en kinderen die in een soort van kampementen verblijven, waar ze eten en uitrusten. Carrións verontwaardiging over de harteloosheid van de ordetroepen is dan ook zeer groot.

U kunt hieronder een fragment bekijken uit het interview met Patricia Carrión. Lees verder na de video.

Videospeler inladen...

In totaal zijn er al minstens 766 mensen opgepakt en verdwijnen er ook manifestanten. "Eergisteren zijn er 83 mensen opgepakt bij het parlementsgebouw. Zij werden in bussen weggevoerd, maar niet naar politiecellen gebracht. Wél naar een plek waar de militairen gevangenen folterden tijdens de dictatuur. Geen officieel detentiecentrum dus, waar gedetineerden hun proces afwachten, maar een illegale gevangenis."

Om die reden vindt de advocate het cruciaal om de internationale gemeenschap in te lichten over de wantoestanden in Ecuador. Want de druk van de mensenrechtenorganisaties in Ecuador kan levens redden.  

U kunt hieronder de reportage in Het Journaal herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen