Boumediene Belbachir

Nieuwe musea of stad op stelten? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Als je bang bent in het donker...

Zaterdagavond zal je nog iets harder mogen fluiten om de angst te verjagen, want op heel wat plaatsen wordt het net dat tikkeltje donkerder, tijdens de "Nacht van de duisternis". Neen, het is géén stroomonderbreking, het is de bedoeling om de lichten even te doven. 

Op de abdijsite van Herkenrode bent u (bij goed weer) welkom vanaf 19 uur in de tuin, voor een thematische avondwandeling. Fans van vleermuizen en sterren weten waarheen. Vergeet uw zaklamp niet mee te nemen, want zelfs met de sfeerverlichting kan het écht donker worden. 

Bekijk hieronder waarom zo'n "Nacht van de duisternis" ook nuttig kan zijn:

Videospeler inladen...

Lokeren op stelten

"Kinderen baas" is niet alleen stripalbum nummer 26 van Jommeke, het is ook het motto in Lokeren nu zaterdag. Tijdens "Stad op stelten" zijn alle kinderen van 4 tot 16 jaar welkom op de Markt, voor een dag vol activiteiten en gratis attracties. De stad claimt zaterdag een pretpark te worden. 

Ook Leuven viert feest

De bibliobus bestaat 30 jaar en dat wordt gevierd op het Ladeuzeplein in Leuven. 12 rijdende bibliotheken staan zaterdag geparkeerd op het plein, voor het "Bibliobussenfestival" (probeer dát maar eens zeven keer snel na elkaar uit te spreken). Het wordt het betere verjaardagsfeest, met gratis taart, verjaardagsgedichten, circusartiesten en de hyperpopulaire tekenaar Leo Timmers die een straattekening maakt met de aanwezigen.

Nieuwe musea en tentoonstellingen!

In Gent krijgt de collectie van het Museum Dr. Guislain een nieuwe plek in de bestaande gebouwen. Waar eindigt het "normale"? Vanaf dit weekend kunt u dat zelf gaan beoordelen in de vernieuwde opstelling, met als poëtische ondertitel "Over zenuwpezen, zwartkijkers en zielenknijpers".  

Ook in Antwerpen wordt een minder gekende collectie tentoongesteld vanaf dit weekend: in het Middelheimmuseum (gratis te bezoeken!) worden niet alleen beeldhouwwerken getoond in openlucht, maar ook "verborgen kunstwerken uit het depot", in het vernieuwde collectiepaviljoen. Dat paviljoen opent op zaterdag, lang blijven de werken dus niet meer verborgen...

De Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek is vanaf dit weekend ook een museum rijker. In de Werkhuizenstraat opent zaterdag het bescheiden "Migratiemuseummigration" met een iets minder bescheiden buurtfeest van 14 tot 20 uur. De toegang is gratis. 

Het Modemuseum Hasselt heropent zaterdag na een kleine maand. In die periode is de tentoonstelling "Smuk" opgebouwd. Een expo met veel pluimen en pailletten, want de nobele kunst van het decoreren wordt belicht. Had u ooit al gehoord van de "brodeur", de "plumassier" of de "rubannier"? Dáárom moet u dus naar Hasselt.

100 jaar sociaal wonen

Zondag is het "Sociaal wonendag", want precies 100 jaar geleden werd de "Nationale maatschappij voor goedkope woningen en woonvertrekken" opgericht. Zo'n 50 projecten en werven houden daarom opendeurdag, zo kunt u bijvoorbeeld gaan kijken hoe het Militair Hospitaal in Brugge er na de renovatie zal uitzien. Op verschillende plekken in Vlaanderen worden rondleidingen georganiseerd. Let op: soms moet je je inschrijven via deze website. Prettig weekend!

Meest gelezen