Videospeler inladen...

Onrust in Ecuador: "Felle protesten, grote vernielingen, situatie zit muurvast"

Na de nationale stakingsdag tegen het economische beleid van president Moreno is het even rustig in Ecuador. Maar die rust is maar schijn. De situatie zit muurvast en beide kampen hebben zich ingegraven, zegt correspondent Arjan Meesterburrie.

In Ecuador kwamen gisteren weer tienduizenden mensen op straat. Tijdens een zogenaamde nationale stakingsdag werden in verschillende steden grote vernielingen aangericht. "Ik woon zelf in een rustige buitenwijk van Cuenca, de derde stad in Ecuador", zegt correspondent Arjan Meesterburrie, "maar op 200 meter van mijn huis stootte ik al op brandende autobanden die de weg blokkeerden." 

De Ecuadorianen komen nu al een week de straat op om te protesteren tegen het economische beleid van president Moreno. Vooral de plotse verdubbeling van de brandstofprijzen zit veel Ecuadorianen hoog.  Die maakt deel uit van een pakket besparingsmaatregelen, ingevoerd in ruil voor een lening van zo'n 4 miljard euro van het IMF. 

Geen gasflessen en lege winkelrekken

De gevolgen van de onrust laten zich intussen voelen. "De scholen zijn al een week dicht en ook de bevoorrading van winkels komt in het gedrang omdat veel wegen geblokkeerd zijn", zegt Arjan Meesterburrie. "In Cuenca is er een tekort aan gasflessen, die zijn alleen nog beschikbaar voor ziekenhuizen en andere cruciale diensten, niet voor de gewone bevolking."

Toch ziet Arjan Meesterburrie niet meteen een uitweg. "Beide kanten hebben zich ingegraven, de demonstranten willen doorgaan tot de gehate maatregelen worden geschrapt, en president Moreno houdt vol dat daar geen sprake van kan zijn. Een mogelijke uitkomst zijn vervroegde verkiezingen, maar of dat iets zal oplossen is nog maar de vraag."

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen