Videospeler inladen...

Parlementsverkiezingen in Polen: ook Polen bij ons maken zich zorgen over hun land van herkomst

Zondag kiezen de Polen een nieuw parlement en volgens de peilingen zal regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid de verkiezingen opnieuw met voorsprong winnen. De rechts-conservatieve partij is omstreden omdat ze volgens tegenstanders de democratie in gevaar zou brengen. In ons land wonen zo'n 70.000 Polen. VRT NWS sprak met enkele van hen over hoe zij hun land van herkomst hebben zien veranderen.

Katarzyna Kalinowska is 39 jaar en is al 18 jaar in België. Ze kwam naar hier uit economische overwegingen, maar werd verliefd op Antwerpen en bleef plakken. Als lesbische vrouw maakt ze zich grote zorgen over het verslechterende klimaat voor holebi's in Polen: "Lesbiennes en homoseksuelen in Polen durven daar niet voor uit te komen omdat ze niet verstoten willen worden."

Videospeler inladen...

Agnieszka Kardasinska is 38 jaar oud en is al 19 jaar in België. Ze kwam hierheen voor de liefde, een Belgische man die ze leerde kennen in Spanje. Intussen is ze een succesvolle zakenvrouw. Ook al gaat ze nog heel vaak op bezoek in Polen, toch zou ze er vandaag niet kunnen wonen, omdat de maatschappij te verdeeld is: "de fundamentele waarden van de democratische rechtsstaat zijn zoek in Polen op dit moment."

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen