Videospeler inladen...

Royals op zondag: De Zweden snoeien in het Huis Bernadotte en liet prins Harry Ed Sheeran écht binnen "thuis"?

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins William probeert de voetbalmicrobe door te geven aan zijn oudste kinderen en dat is aardig gelukt bij een zalig enthousiaste George. In Frogmore - of is het Ivy - Cottage hadden 's werelds beroemdste roodharigen een verwarrend onderonsje. De Zweden en Denen hakten intussen een paar stevige knopen door. Koning Carl Gustaf "bespaart" op vijf kleinkinderen, maar gunt ze tegelijkertijd meer vrijheid. En kroonprins Frederik en echtgenote Mary sturen hun kinderen naar school in hun vertrouwd skioord Verbier (Zwitserland).

George door het dolle heen op match

De Britse prins William is al jaar en dag een geweldige fan van voetbalclub Aston Villa en probeert zijn passie te delen met zijn kinderen. Zo zat hij vorig weekend met zijn vrouw Kate, prins George (6) en prinses  Charlotte (4) achteraan in de tribune tijdens de match Norwich City-Aston Villa. Kate had Charlotte op haar schoot zitten en legde rustig de spelregels uit, terwijl George heerlijk uit zijn dak ging toen Aston Villa scoorde. 

Bekijk de beelden hieronder: 

Voor de liefhebbers: Aston Villa won met 5-1. Meteen goed voor de grootste uitzege van het elftal uit Birmingham in elf jaar. Nee, Aston Villa zit niet in het rijtje van topclubs met klinkende namen als pakweg Liverpool of Arsenal. Drie jaar na degradatie speelt de ploeg zelfs nog maar net opnieuw mee in de hoogste voetbalklasse, de Premier League. Toch koos William bewust voor Aston Villa. "Ik wilde een team dat in de middenmoot zat en me meer emotionele schommeling zou bezorgen", vindt de prins.  

2019 Getty Images

George heeft de voetbalmicrobe alvast stevig te pakken. Voor zijn 6e verjaardag in juli gaf het Britse hof een nieuwe foto vrij van het lachende kereltje liggend in het gras, gehuld in een voetbalshirt van het Engelse nationale elftal. 

Carl Gustaf snoeit in Koninklijk Huis

In Zweden heeft koning Carl Gustaf na overleg met zijn kinderen besloten om het Koninklijk Huis te verkleinen. In een officieel besluit staat dat vijf van zijn zeven kleinkinderen niet langer lid zijn. Concreet gaat het om de kinderen van prins Carl Philip en die van prinses Madeleine. De kinderen van kroonprinses Victoria (prinses Estelle en prins Oscar) blijven wél lid, omdat zij als eersten in lijn gelden om op de troon te komen.

Bekijk hier rustig de stamboom van het Huis Bernadotte (naar de familienaam van de Zweedse koninklijke familie) en lees voort:

De zoontjes van prins Carl Philip, Alexander en Gabriel, zullen voortaan niet meer aangesproken worden als Koninklijke Hoogheid, maar ze behouden hun titels van hertog en prins. Hetzelfde geldt voor de twee dochters en zoon van prinses Madeleine. Als ze volwassen zijn, hoeven ze ook géén officiële taken meer te vervullen. Daarbij komt dat ze geen recht meer hebben op een dotatie of een staatstoelage. De koning voert als het ware een besparing door in zijn sterk groeiend koningshuis. Op zes jaar tijd kwamen er maar liefst zeven kleinkinderen bij.

Op Instagram laten Carl Philip en Madeleine weten achter de beslissing van hun vader te staan en ze juichen toe dat hun kinderen meer vrijheid krijgen om een (privé)leven uit te bouwen. Carl Philip belooft in de toekomst met zijn gezin de koning en kroonprinses te zullen steunen. "We blijven deelnemen aan activiteiten als zij dat wensen", schrijft hij hieronder.

Voor de kinderen van prinses Madeleine was het sowieso al kantje-boordje om als - weliswaar "verre" - troonopvolgers beschouwd te worden. De Zweedse grondwet wil dat troonopvolgers opgroeien in Zweden en het lutherse geloof volgen. Madeleine en haar echtgenoot Christopher O'Neill wonen in Miami, in de VS. Enkel hun zomers brengen ze door in Zweden.

O'Neill zelf blijft ook graag ver weg van het hof en de daaraan verbonden verplichtingen. Bij zijn verloving in 2012 weigerde hij een prinselijke titel en de Zweedse nationaliteit aan te nemen, waardoor de Amerikaan zonder problemen een job kan uitoefenen.

Zweden heeft alleszins geen primeur. In ons land en Nederland bijvoorbeeld is er al langer een onderscheid tussen de leden van het Koninklijk Huis en de koninklijke familie. Vroeger hadden in België alle leden van de koninklijke familie de officiële titel van "prins of prinses van België". Vier jaar geleden maakte koning Filip daar komaf mee.  

Alleen zijn kleinkinderen krijgen die titel nog, met andere woorden de titel is voorbehouden aan kinderen van kroonprinses Elisabeth en haar broers Gabriël en Emmanuel, en haar zus Eléonore. In de volgende generatie krijgen alleen de kleinkinderen van Elisabeth de "van België"-titel.

En sinds 2014 heeft enkel nog een Belgische kroonprins(es) vanaf zijn/haar 18e recht op een dotatie (die Elisabeth trouwens voorlopig weigert, red.). Broers en zussen van de kroonprins(es) kunnen er geen aanspraak meer op maken. Gabriël, Emmanuel en Eléonore zullen zelf in hun onderhoud moeten voorzien.

Vier op een rij: Emmanuel, Gabriël, Elisabeth en Eléonore.

In Nederland hoeven de kinderen van prins Constantijn en wijlen prins Johan Friso, de broers van koning Willem-Alexander, geen officiële taken uit te voeren. Eloise, Claus-Casimir en Leonore (kinderen van prins Constantijn, zie foto onder) en Luana en Zaria (kinderen van prins Friso) dragen wel nog de titels "Graaf/Gravin van Oranje-Nassau" en "Jonkheer/Jonkvrouw van Amsberg".    

Prins Constantijn poseerde eerder deze week met zijn familie voor zijn 50e verjaardag.

Deense royals naar Zwitserse school

Vanaf januari zullen de vier kinderen van de Deense kroonprins Frederik en kroonprinses Mary naar een Zwitserse school trekken. Christian (13), Isabelle (12) en de tweeling Vincent en Josephine (8) zullen twaalf weken school lopen in het internationale instituut Lemania-Verbier. Mary reageerde kort in Frankrijk waar ze op staatsbezoek is en ziet het als een geschenk voor haar kroost: "Een cadeau dat ze samen kunnen delen en waar ze de rest van hun leven iets aan zullen hebben."

De kroonprinses zal bij haar kinderen in Zwitserland blijven, echtgenoot Frederik vliegt over wanneer zijn agenda het toelaat. De privéschool is - zoals de naam uiteraard doet vermoeden - gelegen in het mondaine Verbier (in de Alpen), vooral bekend van zijn skioord. De Deense royals brengen er meestal hun wintervakantie door. 

Het Deense kroonprinselijke gezin.
2018 Handout

"Ginger" euh... World Mental Health Day

De Britse popzanger Ed Sheeran en de Britse prins Harry hebben de handen in elkaar geslagen voor een ludiek filmpje voor World Mental Health Day. In de clip maakt Harry vriend Sheeran duidelijk dat hij hem heeft uitgenodigd voor een speciale reden, maar dat lijkt de zanger niet helemaal te snappen. "Voor mij is dit een onderwerp waar niet genoeg over gepraat wordt. Ik denk dat mensen over de hele wereld echt lijden", vertelt Harry.

We zijn roodharig en we zullen vechten!

ginger Ed Sheeran

Waarop Sheeran bevestigt dat hij al even werkt aan een nieuw nummer om "het onderwerp" aan te kaarten. "Ik denk dat het tijd is dat we samen moeten opstaan en zeggen: we pikken dit niet langer. We zijn roodharig (ginger, red.) en we zullen vechten!” Waarop Harry toch de ietwat gênante miscommunicatie aanpakt en benadrukt dat het gaat over geestelijke gezondheid, je goed voelen in je vel. Sheeran begint dan maar subtiel de tekst van zijn liedje, met als overtuigde titel "Gingers unite" (roodharigen verenig u), te verwijderen op zijn laptop.

Hoewel de video vol grapjes zit (Wie kiest er in godsnaam als deurbel voor "God save the Queen"?!), is er op het einde wel een bloedserieuze boodschap. Beiden richten zich naar de kijker/surfer: "Draag zorg voor elkaar, heb aandacht voor vrienden of vreemden die in stilte lijden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."   

(lees voort onder de video)

Frogmore of Ivy Cottage (of elders)?

Sheeran die aan "huis" aanbelt bij Harry heeft de pers aan het denken én speuren gezet. Gunt de prins, en zeker na de recente rechtszaken die hij tegen tabloids aanspant, écht een inkijk in Frogmore Cottage, zijn huis waar hij met Meghan en zoontje Archie woont? Als we Hello Magazine mogen geloven is dat niét het geval. Zij ontdekten dat de opnames gebeurden in het gezellige Ivy Cottage op Kensington Palace, en dat is het stulpje van Harry's nicht, prinses Eugenie.

De witte voordeur met bepaald glaspatroon én een fotokader zouden Ivy Cottage verraden hebben. De voordeur werd in het verleden gefotografeerd door Lord Snowdon, de vroegere man van wijlen prinses Margaret. Vergelijk de foto's hier. Op de fotokader dan - achter Harry als hij de deur opent - prijkt prinses Eugenie samen met James Brooksbank in een koets op hun huwelijksdag vorig jaar.   

Linksboven achter Harry prijkt een fotokader van Eugenie op haar trouwdag.

Het gaat om deze intieme zwart-witfoto die Eugenie zelf postte op Valentijn:

Meest gelezen