Zangeres Selah Sue over 15 jaar vzw Te Gek?!: "Ik schrik nog altijd van de hoge suïcidecijfers in ons land"

Vzw Te Gek?! die geestelijke gezondheid beter bespreekbaar wil maken, bestaat 15 jaar. Naar aanleiding van die verjaardag werd een onderzoek gedaan. Selah Sue is al jaren meter van de organisatie en ze kwam over de resultaten van het onderzoek vertellen bij Studio Brussel.

"Het aantal mensen dat vzw Te Gek!? kent is meer dan verdubbeld”, steekt Sue meteen van wal. “Vroeger kenden 15 procent van de mensen de vzw en nu 35 procent. Mensen die de vzw kennen zijn ook veel sneller geneigd om hulp te zoeken en te aanvaarden en zo het stigma te doorbreken. Dat is heel positief.”

De cijfers komen uit een onderzoek van de KU Leuven. "Maar het blijft wel moeilijk. De suïcidecijfers in ons land zijn nog altijd zo hoog”, gaat Sue verder. “Daar schrik ik enorm van. Al heb ik zelf ook wel het gevoel dat er meer over gepraat wordt. Maar het blijft zo’n een hardnekkig taboe: denken dat u slecht voelen een zwakte is. Zo lang als die cijfers niet drastisch dalen, blijf ik me inzetten voor Te Gek?!" 

Momenteel zit ik in een mindere periode

Selah Sue, meter van Te Gek?!

Sue is zelf altijd open en eerlijk wanneer het gaat over haar eigen geestelijke gezondheid. "Momenteel zit ik zelf in een mindere periode. Maar ik heb familie en vrienden die er voor mij zijn." 

Sue is sinds kort moeder van twee kinderen en neemt nog steeds antidepressiva. Ze is die medicatie blijven nemen tijdens haar zwangerschappen zegt ze. “Ik nam de laagst mogelijke werkende dosis. Ik heb me goed geïnformeerd en leerde dat het beter is voor het kind om een mama te hebben die zich goed voelt en een lage dosis medicatie neemt, dan een moeder die enorm onder stress staat zonder die medicatie.”

10 oktober is het Werelddag van de Mentale Gezondheid. Een belangrijke dag om het stigma rond geestelijke gezondheid in de aandacht te brengen. 

Wie met vragen zit over psychische problemen, kan (gratis en anoniem) terecht bij Tele-onthaal, via het nummer 106 of via een chat op www.tele-onthaal.be. Ook bij de zelfmoordlijn, telefonisch op 1813 of via de website, vindt u een luisterend oor.

Meest gelezen