Videospeler inladen...

Vooral Vlaamse Thomas Cook-winkels gaan dicht, overblijvende op 21 oktober weer open

De Spaanse reisgroep Wamos neemt 62 van de 91 Thomas Cookwinkels in België over. Er gaan er dus 29 dicht, 21 in Vlaanderen, 7 in Brussel en 1 in Wallonië. In Vlaanderen blijven 33 winkels over, die onder de naam Neckermann doorgaan. Op 21 oktober gaan ze weer open. Wamos Group gaat bijna 200 van de 500 personeelsleden in dienst houden. 

Dat vooral winkels van Thomas Cook in Vlaanderen dichtgaan, is logisch, zegt Els De Coster van de liberale vakbond, want er zijn er ook meer: "Soms is er zelfs een winkel van Thomas Cook en een van Neckermann in dezelfde stad of dorp. De spreiding zal dus in de toekomst evenwichtiger zijn."

Wie in zo'n winkel werkt en opnieuw aan de slag kan, zal aan hetzelfde brutoloon kunnen starten. Over het variabel loon moet nog onderhandeld worden. Bijna 200 van de 500 personeelsleden kunnen aan de slag blijven.

Twee weken geleden kondigden de curatoren het faillissement van de Belgische reisorganisatie aan omdat er geen geld gevonden was om de lonen van het personeel uit te betalen.

Nu is er dus een overeenkomst met de Spaanse reisorganisatie Wamos Group over de overname van 62 van de 91 winkels van Thomas Cook in België. Die worden ondergebracht in Wamos Benelux. Wamos Group is vooral actief in Spanje en Portugal en heeft ook een eigen luchtvaartmaatschappij, Wamos Air. 

"Het is een onverhoopt succes dat er 62 winkels gered zijn. We hadden het niet verwacht dat er zoveel winkels gered zouden kunnen worden. De winkels zullen doorgaan onder de naam Neckermann", zegt curator Mieke Verplancke.

De winkels die overgenomen worden, zullen de naam Neckermann behouden

Mieke Verplancke, curator

Door de overname zijn dus 200 arbeidsplaatsen veiliggesteld in de winkels. Ook op het hoofdkantoor worden enkele activiteiten overgenomen, al gaat het daar om een beperkte groep van zowat 25 werknemers.

Ook de afdeling incentives (die groepsreizen organiseert voor bedrijven en organisaties), de afdeling e-commerce, de afdeling media en de afdeling cruises kunnen hun activiteiten verderzetten, goed voor 10 werknemers. 10 personeelsleden die tewerkgesteld waren in andere ondersteunende diensten, kunnen ook aan de slag blijven.

De rest van het personeel, meer dan 300 medewerkers, kreeg begin vorige week zijn ontslag en moet niet rekenen op een baan bij de nieuwe Spaanse speler op de Belgische markt.

"Ontslagen personeelsleden moeten goede begeleiding krijgen"

Er zijn dus heel wat positieve reacties te horen, maar de vakbonden blijven wel benadrukken dat 300 medewerkers ontslagen worden en dat zij een goede sociale begeleiding moeten krijgen.

Ook federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) deelt die zorg. "De mensen die niet opnieuw aan de slag zullen kunnen gaan, moeten goed begeleid worden", zegt ze. "De komende dagen en weken moet duidelijk worden, wat er met hen zal gebeuren."

En wat met de geannuleerde reizen?

Reizen die eerder geannuleerd werden, blijven geschrapt. De touroperator die de reizen uitschreef, Thomas Cook België, is failliet verklaard en daar verandert de overname van een deel van de reiswinkels niets aan. Het Garantiefonds Reizen blijft verantwoordelijk voor de terugbetaling van die reizen.

Bekijk het verslag van de overname van Thomas Cook uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag over de geannuleerde reizen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen