Videospeler inladen...

Turkse troepen omsingelen Koerdische grensstadjes in Syrië, maar er vallen ook burgerdoden in Turkije  

Sinds gisteravond wordt er hevig gevochten langs de grens tussen Turkije en Syrisch-Koerdistan. Turkse grondtroepen en hun Syrische bondgenoten zijn daar slaags met Syrische Koerden. Turkije voert luchtbombardementen  uit in Koerdisch gebied, maar de Koerden schieten ook raketten af op Turkije. Telkens vallen daar burgerdoden.

Opvallend is dat het offensief van Turkije in het noorden van Syrië grootschalig is. Er wordt gebombardeerd over meer dan 350 km en tot 50 km diep in Koerdisch gebied. De Koerden schieten echter ook terug. In de Turkse grenssteden Nusaybin en Akçakale zouden telkens drie burgers gedood zijn bij raketaanvallen. Onder hen zou een baby zijn. 

(lees verder onder de foto)

Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn 60.000 Syriërs op de vlucht geslagen voor de Turken.
AFP or licensors

Het Turkse leger is gisteravond het Koerdische gebied in het noordoosten van Syrië binnengetrokken. Sindsdien wordt daar hevig gevochten met Koerdische milities en worden de aanvoerlijnen van de Koerden gebombardeerd.

De Koerden hebben wel twee aanvallen op de grensstad Tal Abyad afgeslagen, maar volgens hun woordvoerder is die stad net als Ras al-Ain nu omsingeld door Turkse troepen. De Koerden en hun Arabische bondgenoten zouden er wel hevig weerstand bieden. In beide steden wonen vooral Arabische Syriërs. 

Volgens humanitaire organisaties zijn 60.000 mensen in de Syrische grensstreek op de vlucht geslagen voor het geweld.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt intussen dat het de bedoeling is om 30 kilometer diep in Syrisch gebied door te dringen. Dat zou een aantal Syrische grenssteden zoals Tal Abyad en Ras al-Ain omvatten, maar ook enkele kampen waar de Syrische Koerden IS-terroristen en hun families gevangen houden. Dat kan er op wijzen dat de Turken beperkte doelstellingen hebben in Syrië, wat diplomatiek isolement kan vermijden.

Wellicht leidt de operatie in Syrië tot een opstoot van Turks nationalistisch gevoel, maar blijkbaar lijkt niet iedereen de inval te steunen. In de Turks-Koerdische stad Diyarbakir heeft de politie het waterkanon ingezet tegen mensen die betoogden tegen de militaire operatie. Ook zijn een aantal dissidenten aangeklaagd wegens "steun voor het terrorisme" omdat ze kritiek hadden geuit op de militaire inval in Syrië. (Lees verder onder de kaart).

Turkse aanval wordt wereldwijd veroordeeld

De Turkse aanval wordt over de hele wereld veroordeeld, ook door de Amerikaanse president Donald Trump. Hij noemt het een slecht idee.

“Turkije vangt miljoenen Syrische vluchtelingen op, en die wil Erdogan repatriëren”, aldus president Trump. “Maar hij moet oppassen dat hij het op een zachte manier doet, want anders komen er economische sancties."

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

In diezelfde persconferentie verdedigde Trump ook het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Syrië door te zeggen dat de Koerden de VS ook niet hielpen in de Tweede Wereldoorlog. Een uitspraak die tot veel kritiek leidt.

Videospeler inladen...

Op vraag van Europa komt er een spoedzitting van de Veiligheidsraad in New York. Opmerkelijk: ook ons land zal daar mee aan tafel zitten als niet-permanent lid van de Veiligheidsraad en kan dus meestemmen. 

Child Focus wil kinderen Belgische IS-strijders terughalen

Child Focus en de Vlaamse en Franstalige kinderrechtencommissaris vragen intussen in een open brief aan de federale overheid om zo snel mogelijk de Belgische kinderen van IS-aanhangers uit Syrië te repatriëren. 

Vraag is of dat eigenlijk nog wel veilig kan. Begin deze week werd de grensovergang met Irak al gebombardeerd. Ook wegen dichter bij de grens met Turkije worden gebombardeerd. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen