Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Correspondent aan Turks-Syrische grens: "Een beperkt Turks offensief, gaan ze veel weerstand ondervinden?"

Turkije heeft gisteren niet geheel onverwacht zijn offensief tegen de Koerden in het noordoosten van Syrië ingezet. Correspondent Toon Beemsterboer bevindt zich momenteel aan de Turks-Syrische grens. Volgens hem viseren de Turken in eerste instantie een beperkt gebied. "Het lijkt mij niet dat president Erdogan zich zal laten tegenhouden door de internationale kritiek."

Turkije heeft gisteren een offensief ingezet tegen de Koerden in het noordoosten van Syrië. "Operatie Ontluikende Vrede" is volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bedoeld om Turkije te beschermen tegen de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, de Syrisch-Koerdische militie YPG en terreurgroep IS.

De Turkse inval komt niet geheel onverwacht, zeker niet nadat de Amerikaanse president Donald Trump eerder deze week onverwachts heeft aangekondigd dat hij de Amerikaanse grondtroepen uit het grensgebied terugtrok. Die troepen waren daar om de door Koerden geleide strijdmacht SDF te helpen IS te verslaan.

De Nederlandse correspondent Toon Beemsterboer bevindt zich momenteel in Diyarbakir, de belangrijkste Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije, vlak aan de grens met Syrië. Dicht bij het gebied waar de Turkse offensief aan de gang is, dus. "Ik merk hier op dit moment niet veel van bombardementen", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Er rijden wel pantservoertuigen door de straten."

"In eerste instantie nog een beperkt offensief"

Volgens Beemsterboer lijkt het in eerste instantie een beperkte Turkse invasie. "Turkije wil in het noordoosten van Syrië eigenlijk een bufferzone van 30 tot 40 kilometer diep en en 500 kilometer lang", zegt hij. "Dit eerste offensief is gericht op een grensstrook van 100 kilometer lang, tussen de steden Tal Abyad en Ras al-Ain. Dat is een dunbevolkt, overwegend Arabisch gebied, het lijkt geschikt als eerste doelwit van de Turken."

"De vraag is of ze daar ook zo veel tegenstand zullen krijgen van de Syrisch-Koerdische militie YPG of dat de YPG de Turken dit gebied laat innemen en de rest gaat verdedigen. In de rest van het noordoosten van Syrië zijn de Amerikaanse troepen nog wel actief en staat de YPG dus onder hun bescherming."

"Erdogan heeft zijn kans schoon gezien"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten verstaan dat hij de Turkse inval in Syrië een slecht idee vindt. Beemsterboer betwijfelt of de internationale kritiek impact zal hebben op de plannen van president Erdogan. "Ik denk dat Erdogan zijn kans schoon gezien heeft door Trumps abrupte besluit om de Amerikanen weg te halen. Erdogan grijpt de kans om iets te doen wat hij al lang wil doen."

"Binnen Turkije is er zelfs debat gevoerd. Trump kan zijn beslissingen heel snel terugdraaien, dat heeft hij eerder al getoond, zeker wat Syrië betreft. Dus de vraag hier was, moeten we er niet zo snel mogelijk in, voor hij weer van gedachte verandert."

Meest gelezen