Videospeler inladen...

Turkse president Tayyip Erdogan dreigt om Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen als EU inval veroordeelt

Terwijl de buitenlandse kritiek op de Turkse inval in Noord-Syrië aanzwelt, heeft president Erdogan die operatie verdedigd. Hij waarschuwde de Europese Unie voor een nieuwe vluchtelingenstroom en viel ook hard uit naar Egypte en Saudi-Arabië. 

In een toespraak tot zijn islamistische AK-partij veegde Erdogan alle kritiek op zijn inval in Syrisch-Koerdistan van tafel. Hij uitte bovendien een duidelijke bedreiging aan Europa. Als de EU de Turkse controle over Noord-Syrië als een bezetting bestempelt, zet ik de deuren open om alle Syrische vluchtelingen in Turkije naar Europa te sturen, luidde het. 

Wij zullen de poort openen en 3,6 miljoen vluchtelingen naar jullie sturen 

De Turkse president Erdogan waarschuwt de EU

Erdogan reageert op de kritiek gisteren van EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat Europa financiële steun voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije zou intrekken. Turkije herbergt het grootste aantal vluchtelingen uit Syrië. Dat zouden er meer dan 3,6 miljoen zijn. Het is niet de eerste keer dat Erdogan ermee dreigt om die mensen naar Europa te laten vertrekken (of te sturen).

Het is wel een dreigement dat kan tellen. De EU had enkele jaren geleden met Turkije financiële steun beloofd voor de Syrische vluchtelingen als Ankara de vluchtelingenstroom naar Europa zou tegenhouden. Dat akkoord zou nu op de helling kunnen komen te staan.

Ook uitvallen naar Egypte en Saudi-Arabië

Erdogan had ook geen boodschap aan de groeiende kritiek uit de Arabische wereld. Volgens hem is de inval net bedoeld om de "territoriale integriteit van Syrië te behouden". Dat is een reactie op de kritiek van de Syrische leider Bashar al-Assad gisteren.

Egypte heeft niet het recht om kritiek op ons te uiten, zei Erdogan nog, want "dat is een moordenaar van de democratie in het eigen land". Saudi-Arabië "moet in de spiegel kijken, want wie heeft Jemen in die ellende gestort", ging het verder. 

Hij zei echter niets over de scherpe kritiek vanuit buurland Iran. Teheran eist dat de Turkse troepen de aanval onmiddellijk stopzetten en Syrië verlaten. De laatste jaren was er een geleidelijke toenadering tussen Turkije en Iran. 

Erdogan gaf ook wat informatie over de inval zelf. Volgens hem schiet die operatie goed op en zijn er al meer dan 100 Koerdische militanten gedood. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de toelichting van Jan Balliauw in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen