Vlaams minister-president Jambon (N-VA) pleit voor economische sancties tegen Turkije na inval in Noord-Syrië

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) noemt de Turkse militaire operatie tegen de Koerdische YPG-strijders in het noorden van Syrië "van een zelden gezien cynisme", aangezien die Koerden hebben meegeholpen aan de strijd tegen terreurgroep IS. Jambon vindt dat de Turkse president Erdogan op andere gedachten moet gebracht worden en kijkt daarvoor in de richting van de Europese Unie. Die moet volgens Jambon economische sancties opleggen aan Turkije. 

Europa moet tonen dat het relevant is op internationaal vlak en krachtdadig optreden, stelt Jambon. "We hebben directe belangen bij dat conflict. Er zitten daar IS-strijders in kampen die bewaakt worden door de Koerden. Als de Koerden die kampen verlaten omdat de Turken hen opjagen, dan hebben we wat aan de hand." In die kampen zitten ook zo'n 50 Belgische IS-strijders. "Als die op de dool gaan... Tikkende tijdbommen", aldus Jambon. "

"Wat voor de hand ligt voor mij, is dat we zwaar inzetten op economische sancties tegen Turkije en dat het diplomatieke apparaat in gang schiet om te proberen Erdogan (de Turkse president, red.) en zijn staf op andere gedachten te brengen. De aankoop van Turkse producten en het terbeschikking stellen van Europese producten aan Turkije moet grondig bekeken worden."

Maandag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen. "Tegenover een machtig land als Turkije moet je indruk maken. Europa kan gewicht in de schaal leggen, het is noodzakelijk dat we dat op een eendrachtige manier op Europees niveau doen."

"Vlaanderen alleen daar iets laten doen, is een druppel op een hete plaat", stelt minister-president Jambon. "Maar Vlaanderen zal haar verantwoordelijkheid nemen binnen het Europese kader."

Beluister het interview met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen