Vlaamse regering levert voorlopig geen materiaal met mogelijk militaire doeleinden meer aan Turkije

Vlaanderen levert voorlopig geen materiaal meer aan Turkije dat mogelijk in militaire situaties gebruikt kan worden. Dat laat minister-president Jan Jambon (N-VA) weten. De reden is de recente inval van Turkije in het noorden van Syrië. "Zolang het conflict duurt, keuren we geen enkele levering goed."

De opschorting heeft betrekking op vier lopende dossiers. Meer bepaald gaat het over zogenoemd dual-usemateriaal, materiaal dat zowel voor burgerlijke als militaire doelstellingen gebruikt kan worden (lees er meer over onderaan in dit artikel). Het gaat onder meer om materiaal voor de Turkse kustwacht. Welk soort materiaal het is, wil Jambon echter niet zeggen. "Dat zijn geheime dossiers."

De Vlaamse regering schort de beslissing over de levering van dat materiaal dus voorlopig op, na de recente inval van Turkije in het noorden van Syrië, waar Turkse troepen een offensief begonnen zijn tegen Syrisch-Koerdische milities."Die dossiers wachten op erkenning. Ik heb die geblokkeerd en wij zullen zolang het conflict daar duurt, die dossiers zeker niet goedkeuren zodanig dat er zeker geen leveringen vanuit Vlaanderen naar Turkije gaan", zegt Jambon.

De Vlaamse regering beroept zich voor de opschorting naar eigen zeggen op een Vlaams decreet dat bepaalt dat Vlaanderen geen wapens levert aan landen in een conflictsituatie. "Ik heb er geen aanwijzingen voor dat dat materiaal in dat conflict gebruikt zou worden, maar het risico bestaat en dus gaan we dat risico indijken." Jambon hoopt dat ook op Europees niveau een dergelijke beslissing genomen zal worden.

Ook in andere landen woedt een debat over wapenleveringen aan Turkije. Finland besliste gisteren al om de wapenexport naar Turkije stil te leggen.

Vanochtend riep Jambon in "De ochtend" op Radio 1 ook op tot economische sancties tegen Turkije, maar dan wel op Europees niveau. "Mocht Vlaanderen dat alleen doen, zou dat een druppel op een hete plaat zijn."

"Enorm cynische aanval"

Jambon noemt de Turkse aanval op de Syrische Koerden "enorm cynisch". "We hebben een enorm beroep kunnen doen op de Koerden om de strijd tegen IS te winnen, die hebben daar fantastisch werk gedaan. Nu die zaak opgeruimd is, gaat meneer Erdogan die mensen aanvallen."

Daarnaast wijst Jambon er ook op dat ons land directe belangen heeft bij het lot van de Koerden, "want zij beheren kampen waar ook Belgische IS-strijders in gevangen zitten. Als ze die Koerden verdrijven, wat gaat er dan met die IS-strijders gebeuren?"

"Dat baart me zorgen en ik hoop dat we onze rol kunnen spelen in de internationale instellingen, zoals de Europese Unie, de NAVO en de VN-Veiligheidsraad om meneer Erdogan op andere gedachten te kunnen brengen."

Bekijk het interview met minister-president Jan Jambon:
(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Vredesinstituut: "Militaire uitvoer naar Turkije is beperkt"

Welk materiaal Vlaanderen nu precies tegenhoudt, wil Jambon dus niet zeggen. Volgens het Vlaams Vredesinstituut is de zuivere militaire uitvoer vanuit Vlaanderen in elk geval relatief beperkt. "De houding van de regering-Jambon nu is ook niet echt nieuw", zegt Diederik Cops van het Vredesinstituut. "Er is al langer een zekere sympathie bij de N-VA voor het nationalisme van de Koerden. Vlaanderen is daardoor altijd kritischer geweest dan buurlanden omtrent uitvoer naar Turkije, hoewel Turkije wel een NAVO-bondgenoot is."

De rapportage over de militaire uitvoer naar Turkije vanuit de Vlaamse regering is ook vrij duidelijk, zegt Cops. Bij het zogenoemde dual-usemateriaal waarover vandaag sprake is, is dat minder het geval. Noch het Vredesinstituut, noch het Vlaams Parlement heeft er een duidelijk zicht op om welke producten het gaat. "Meestal wordt enkel een heel technische omschrijving van het product gegeven."

De meeste van die dual-useproducten zijn in de eerste plaats voor civiel gebruik bedoeld, maar het is heel moeilijk te achterhalen wie uiteindelijk de eindgebruiker is, geeft Cops aan, en dus of het al dan niet om een militaire eindgebruiker gaat. "De Vlaamse regering zou daarin zeker nog stappen kunnen zetten om transparanter te zijn."

Bekijk hier het verslag over het Turks offensief in Syrië uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen