Sophie Kip

Voorzitter Waalse intercommunale Enodia (ex-Publifin) Muriel Targnion opgestapt na Nethys-schandaal

Muriel Targnion, de voorzitter van de raad van bestuur van de Waalse intercommunale Enodia, het vroegere Publifin, is opgestapt. Ze blijft wel aan als bestuurslid. Iets voor 22 uur kwam er een einde aan de raden van bestuur van Enodia en Finanpart. Targnions ontslag wordt effectief vanaf de volgende raad van bestuur van Enodia. "Die zal voor het einde van de maand gehouden worden", aldus Targnion. 

Muriel Targnion (PS) verdedigde als voorzitter van de raad van bestuur van Enodia de beslissingen van de raad van bestuur van Nethys, de operationele poot van Enodia.

Nethys besliste onlangs om zijn aandelen in groenestroomproducent Elicio en de IT-groep Win te verkopen  aan de ondernemingen van François Fornieri - tevens bestuurder van Nethys -, Ardentia Tech en Ardentia.

Volgens de Waalse regering was er echter sprake van belangenvermenging. Ze besloot afgelopen weekend dan ook om de aandelenverkoop te vernietigen.

PS gaf genadeschot

Volgens Belga is Targnion uiteindelijk bezweken onder de politieke druk, eerst vanuit Ecolo, waarna ook de PTB op de kar sprong en een "onmiddellijk ontslag" eiste, omdat Targnion "de strategie van de Nethys-maffia volledig ondersteunde". Uiteindelijk gaf Targnions eigen partij, de PS, het genadeschot door te zeggen dat het "elegant zou zijn" mocht Targnion de raad van bestuur van Enodia verlaten.

Targnion, ook burgemeester van Verviers, kwam kort na de lokale verkiezingen van 2018 aan het hoofd van Enodia te staan. Tot nu hield ze vol dat er geen enkele fout is gemaakt bij de verkoop van die aandelen.

Meest gelezen