Voor Josylvio trokken honderden fans naar Mediamarkt: Populair bij jongeren, meest gestreamde artiest in Nederland

Misschien had u voor het nieuwsbericht over de uit de hand gelopen signeersessie gisteren in Antwerpen nog niet van Josylvio gehoord, maar bij Vlaamse en Nederlandse jongeren is de Nederlandse rapper razend populair. In Nederland was Josylvio vorig jaar zelfs de meest gestreamde artiest. 

Josylvio heet eigenlijk Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib. Hij is 27 en de zoon van een Nederlandse moeder en een Egyptische vader. Hij scoorde hits met nummers als "Westside", "Catch up", "Hey meisje" en "Ride or die". Zijn album "Hella cash" was vorig jaar het best verkochte album in Nederland. Nu heeft hij met "Gimma" net een nieuw album uit. 

Intussen is Josylvio ook een BN'er, een Bekende Nederlander. Vorig jaar nam hij deel aan "Expeditie Robinson", maar hij verliet het programma vrijwillig. Hij werkte al samen met artiesten als Boef, Ali B en Kraantje Pappie en maakt deel uit van een hele generatie Nederhiphoppers waartoe ook Lil'Kleine en Ronnie Flex behoren.

Een van de meest productieve en succesvolle Nederlandse rappers van het moment. 

NRC Handelsblad

De Nederlandse krant NRC Handelsblad noemt hem "een van de meest productieve en succesvolle Nederlandse rappers van het moment".  In Nederland was hij vorig jaar de meest gestreamde artiest. Op Spotify is "Waarom zoeken naar liefde" al meer dan 8 miljoen keer beluisterd. 

Josylvio groeide op in het Gooi. Hij kwam naar eigen zeggen niets tekort, maar leefde ook niet in een rijk gezin, zoals vele anderen die hij rond zich zag. Hij voelde zich het best op straat. "Ik ben half Nederlands en half Egyptenaar, mijn moeder heeft blond haar en blauwe ogen en ik heet Joost - toch wist ik: ik ben geen Nederlander", zegt hij in een gesprek met NRC Handelsblad. "Het is niet fijn met tien Nederlanders uit te gaan en de enige te zijn die niet binnenkomt. Ik was liever met mijn Arabische vrienden op straat; voor hen was ik gewoon die boy. De wereld laat je zien waar je thuishoort."  Het leven op de straat, waar hij vaak over rapt, kent hij dus ook echt. 

Zijn prille raps zijn ontstaan uit de drang om verhalen te vertellen. De Nederlandse producer Esko hielp hem om er echte songs van te maken.  Aan zelfcensuur in zijn teksten doet hij niet, al beseft hij wel meer en meer dat hij een verantwoordelijkheid draagt omdat hij veel jonge fans heeft. Maar tegelijkertijd benadrukt hij: "Ik ben niet je vader of je moeder. Ik wil mijn verhaal vertellen. Ik wil de straat blijven serveren." 

Josylvio heeft de reputatie een laatkomer te zijn tijdens festivals of concerten. Zijn populariteit heeft hij niet te danken aan de radiozenders of populaire media, maar wel aan de sociale media. Via die kanalen spreekt hij  zijn jonge fans rechtstreeks aan.  Dat deed hij trouwens ook gisteren na de heisa. Hij beloofde alvast dat hij het nog zou goedmaken voor Antwerpen. 

Bekijk de clip van "Ride or die": 

Meest gelezen