Videospeler inladen...

Water uit de wc zuiveren tot drinkwater? In Kuurne gebeurt het zo

In Kuurne in West-Vlaanderen is een waterzuiveringsinstallatie voorgesteld waarmee spoelwater van toiletten gezuiverd kan worden tot drinkbaar water. De installatie is een oplossing voor landen en streken die kampen met waterschaarste. Kostbaar water kan er op een efficiënte en veilige manier mee gerecycleerd worden, zodat geen druppel verloren gaat.  

De installatie in Kuurne staat in een restaurant dat in een zone ligt waar geen riolering is. In plaats van het toiletwater op te vangen in een beerput, wordt het er voortaan gezuiverd tot water dat aan de klanten wordt aangeboden als tafelwater. 

Hoe werkt het?

Al het water dat in het restaurant gebruikt wordt, wordt gerecycleerd. Dat gebeurt in verschillende fases. 

  • Het water uit de keuken, dat gebruikt wordt om te koken en de afwas te doen, belandt in een zogenoemde vetvanger. Dat is een toestel dat moeilijk te behandelen vetten uit het water filtert. Het water uit de toiletten belandt in een septische put, waar uitwerpselen worden afgebroken. 
  • Het grijze water (uit de keuken) en het zwarte (uit de toiletten) wordt vervolgens naar een percolatieveld gestuurd, waar planten en bodemlagen het verder zuiveren. 
  • Een deel van het water dat zo gezuiverd wordt, gaat opnieuw naar de toiletten.  Het andere deel gaat naar een speciale installatie (SolarAQ) waarin verschillende membraanfilters zitten die de kleinste onzuiverheden uit het water halen. Het toestel heeft ook actieve koolstoffilters en een onsmettingssysteem dat werkt met LED-UV-straling. Die doden bacteriën en virussen en neutraliseren andere schadelijke stoffen. Tegelijk voegt de installatie ook mineralen aan het water toe. Het resultaat is drinkbaar water dat weer naar de keuken gaat.   

"Veilig en van hoge kwaliteit"

In het restaurant in Kuurne kunnen de klanten het water ook drinken als tafelwater. "Het is volkomen veilig en van hoge kwaliteit", zegt Veerle Depuydt van het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa). "Het filterproces in de installatie wordt voortdurend in de gaten gehouden. Bij het minste dat er misloopt wordt er onmiddellijk ingegrepen. Het federaal voedselagentschap (FAVV) heeft de techniek ook veilig verklaard."  

Eerste in Europa

De installatie in Kuurne is de eerste in Europa. "Ze is ontworpen door een ingenieur die op Antarctica heeft gewerkt", weet professor Stijn Van Hulle (bioingenieur UGent) die het project in Kuurne begeleidt. "Ook daar moeten mensen spaarzaam met water omgaan. Net zoals in de ruimte, waar astronauten hun eigen urine drinken. Die wordt gezuiverd op een gelijkaardige manier." 

Van Afrika tot in Vlaanderen

De installatie die in Kuurne staat (Solar AQ) is ontwikkeld door een Belgisch bedrijf. Ze kan worden uitgerust met zonnepanelen zodat ze zelfstandig kan werken, zonder afhankelijk te zijn van stroomgeneratoren of een elektriciteitsnetwerk. 

Ngo's gebruiken de installatie onder meer in Afrika, waar ze drinkbaar water levert aan kwetsbare gemeenschappen in afgelegen gebieden. Maar ook bij ons heeft ze haar plaats. "Mensen vergeten dat ook  Vlaanderen weinig water heeft", zegt professor Van Hulle. "Met de klimaatverandering zal de situatie er zeker niet op verbeteren. In de toekomst zullen we slimmer met ons water moeten omspringen. Dan zullen technieken als de Solar AQ zeker van pas komen."     

Bekijk hieronder de reportage uit het Journaal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen