Videospeler inladen...

Stem van VRT-radionieuws Charlotte Crul wint Grote Prijs Jan Wauters

VRT-radionieuwsstem Charlotte Crul wint dit jaar de Grote Prijs Jan Wauters. Ze is dit jaar de favoriete taalvirtuoos omdat "ze feilloos kan wisselen van register, variëren in spreekritme en zelfs in stemhoogte”, aldus de jury. De publieksprijs gaat dit jaar naar Stef Wauters, vaste waarde bij VTM Nieuws.

“Charlotte is iemand die blijk geeft van een excellente taalbeheersing, wie het Nederlands past als een handschoen, niet als knellend korset, iemand voor wie de taal een willig instrument is, inzetbaar in wisselende omstandigheden en voor een zeer divers publiek.” Zo beargumenteert de jury haar keuze voor Charlotte Crul als winnares van de Grote Prijs Jan Wauters 2019, uitgereikt op het VRT-taalfeest Taaldag 11 in Antwerpen. 

Charlotte is iemand voor wie de taal een willig instrument is, inzetbaar in wisselende omstandigheden en voor een zeer divers publiek

Dit jaar besloot de jury, net zoals vorig jaar, om de prijs uit te reiken aan iemand die naast een perfecte taalbeheersing ook een moeilijke boodschap helder en toegankelijk kan uitleggen: “Charlotte kan feilloos wisselen van register, variëren in spreekritme en zelfs in stemhoogte, afstandelijk overkomen als het moet, maar ook lucht blazen in een moeilijke of plechtige formulering, en op die manier, het bericht toegankelijk maken." Dat Crul voor een goed radionieuws geen enkel topic mijdt, blijkt ook uit deze tweet:

Als winnares volgt Charlotte Hajo Beeckman (2018) Annelies Beck (2017) Peter Vandenbempt (2016), Lieven Vandenhaute (2015), San F. Yezerskiy (2013), Gaea Schoeters (2012) en Stijn Tormans (2011) op.

De vierde Publieksprijs Jan Wauters gaat naar een andere Wauters, Stef Wauters, nieuwsanker bij VTM. “Stef is al zestien jaar vaste waarde van het VTM Nieuws, met een fijn gevoel voor heldere en directe zegging”, looft de jury ook hem. Dit jaar stemden 4.000 mensen voor de Publieksprijs Bijna een op de drie stemmers koos voor Stef Wauters.

Excellente taal en creativiteit

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont sinds 2011 elk jaar een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid “die excelleert in het gebruik van het Nederlands en van wie het taalgebruik van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit getuigt". De prijs werd in het leven geroepen ter nagedachtenis van sportverslaggever Jan Wauters die in 2010 overleed. Hij formuleerde zijn commentaar altijd in een barokke, literaire taal. De jury werd traditiegetrouw ook voorgezeten door de weduwe van Jan Wauters, Thérèse.

De andere juryleden waren Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (voormalig directeur deBuren), Jan Hautekiet (voormalig radiopresentator VRT), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

De andere genomineerden naast Charlotte Crul en Stef Wauters waren Cara Van der Auwera (Klara), Chaima Saysay (MNM), Frank Deboosere, Gilles De Coster (Radio 1, Canvas en Vier), Lode Roels (Radio 1), Marc Van de Looverbosch (VRT NWS), Phara de Aguirre (VRT NWS) en Thomas Vanderveken (Canvas).

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hier het radionieuws van 12 uur vanmiddag met Charlotte Crul:

Meest gelezen