AP2010

Alexei Leonov, de eerste ruimtewandelaar, is overleden

In Moskou is de voormalige kosmonaut Alexei Leonov overleden. Hij was 85. Leonov was een van de pioniers van de ruimtevaart en was de eerste man die -weliswaar aan een kabel- rondzweefde in de ruimte.

Leonov maakte deel uit van het selecte groepje van eerste kosmonauten van de Sovjet-Unie eind de jaren 50 en begin de jaren 60.

Zijn eerste grote ruimteavontuur in het Sovjettuig Voskhod-2 zou historisch worden. Op 18 maart 1965 opende Leonov de deur van zijn cabine en stapte hij in een lomp ruimtepak naar buiten. Verbonden met een luchtslang bleef hij drie tot vijf meter zweven buiten zijn cabine. In totaal was hij twaalf minuten buiten en hij gaf toe dat hij erg bang was.

Toen hij wou terugkeren door de kleine deur, lukte dat eerst niet en Leonov moest wat lucht laten uitsnappen uit het onhandige pak vooraleer hij terug naar binnen kon. Leonov keerde veilig terug naar de aarde en werd een nationale held in de Sovjet-Unie. (Lees verder onder de foto).

De tv-beelden van Leonov die in maart 1965 uit zijn Voskhod-2 cabine kruipt.
AP1965

Daarna werd hij geselecteerd voor de eerste Sovjet-Russische missie naar de maan, maar die werd geschrapt, net als een aantal andere projecten waaraan Leonov had moeten deelnemen. 

Toch zou hij nog een keer terugkeren in de ruimte. In 1975 was hij de bevelvoerder van de Russische Sojoez-capsule in een andere historische missie, waarbij het tuig in de ruimte werd vastgekoppeld aan een Amerikaanse Apollo-cabine en de ruimtevaarders bij elkaar op bezoek gingen als gebaar van goede wil. Het was de eerste samenwerking tussen Amerikanen en Russen in de ruimte die later zou opgevolgd worden door de missies naar de ruimtestations Mir en ISS.

De Apollo-Sojoez-missie was zijn laatste tocht naar de ruimte. Leonov werd hoofd van het opleidingsinstituut voor Sovjetkosmonauten en schreef een aantal boeken, onder meer een met de Amerikaanse astronaut David Scott over de Russisch-Amerikaanse race in de ruimte. 

Leonov in juli 1975 met de Amerikanen Donald Slayton en Thomas Stafford in de gecombineerde Apollo-Sojoez-missie.
1975 AP

Meest gelezen