Archieffoto: de Turkse president Erdogan (l) en de Amerikaanse president Trump (r).

Amerikaanse president Trump wil bemiddelen in conflict tussen Turkije en Syrische Koerden

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij wil bemiddelen in het conflict tussen Turkije en de Syrische Koerden. Intussen zijn de gevechten twee dagen aan de gang. Volgens Turkije zijn al meer dan 200 Syrisch-Koerdische strijders - in hun ogen "terroristen" - gedood. Volgens Syrische bronnen zouden ook een tiental burgers zijn omgekomen.

Turkije startte woensdag met een luchtoffensief in het noordoosten van Syrië, een gebied in handen van de Syrisch-Koerdische strijders van YPG. Later op de dag staken Turkse soldaten ook de grens over.

Het Turkse offensief werd mogelijk gemaakt doordat de Amerikaanse president Donald Trump kort daarvoor de Amerikaanse troepen in het gebied terugtrok, waardoor de vrees bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat er Amerikaanse slachtoffers zouden vallen, wegviel en Turkije zijn gang kon gaan.

Niettemin veroordeelt Trump de Turkse aanval op de Syrische Koerden. Volgens de president zijn er nu drie opties voor de VS: ofwel strenge financiële sancties opleggen aan Turkije, ofwel opnieuw Amerikaanse troepen naar het noorden sturen "en militair winnen", ofwel bemiddelen tussen Turkije en de Koerden. Op vragen van journalisten in het Witte Huis antwoordde Trump dat hij hoopt te kunnen bemiddelen.

Al meer dan 200 doden

Na twee dagen van gevechten zouden intussen al meer dan 200 mensen zijn omgekomen. Volgens Turkije zijn al 228 Koerdische strijders - in hun ogen "terroristen" - gedood. Al zijn er geen onafhankelijke bronnen die dat aantal kunnen bevestigen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (een in Londen gevestigde organisatie met contacten op het terrein) zouden zeker 23 strijders van het SDF (waar de Koerden deel van uitmaken) en 6 strijders van een door Turkije gesteunde Syrische rebellenbeweging omgekomen zijn.

Volgens het SDF zelf zouden ook zeker 9 burgers om het leven gekomen zijn bij Turkse luchtaanvallen en grondgevechten. Bij Koerdische aanvallen op Turkse grensstadjes zouden volgens het SDF dan weer 6 mensen omgekomen zijn, onder wie een baby. Sinds de start van de gevechten zouden al meer dan 60.000 mensen in Syrië op de vlucht zijn geslagen. De twee steden Ras al-Ain en Darbasiya zijn grotendeels verlaten. Afgelopen nacht is ook de eerste Turkse soldaat om het leven gekomen, meldt het Turkse ministerie van Defensie.

Het Turkse offensief focust zich op een strook Syrisch grondgebied tot zo'n 30 kilometer van de Turkse grens. Turkse troepen zouden verschillende dorpen in het grensgebied omsingeld hebben. Koerdische wapen- en munitiedepots, tunnels en militaire basissen werden volgens het Turkse leger vernietigd en verschillende strategische sluipschutterposities van de Koerden zouden geneutraliseerd zijn.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou het SDF wel nog steeds de controle hebben over alle gevangenissen waar IS-strijders opgesloten zitten.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen