Belgische prinses Esmeralda opgepakt bij klimaatprotest in Londen

Esmeralda, de 63-jarige halfzus van koning Albert, werd opgepakt bij een Londense sit-in van de klimaatactie Extinction Rebellion, maar is intussen weer vrij.

In verschillende Europese steden zijn er al de hele week acties van de klimaatbeweging Extinction Rebellion. Op Trafalgar Square in Londen werd gisteren een groot aantal manifestanten opgepakt. Onder hen ook de ecologisch geëngageerde Belgische prinses Esmeralda, dochter van koning Leopold III en Lilian Baels, halfzus van koning Albert.

Esmeralda werd in een combi weggebracht, ondervraagd en in een cel gestopt. Alles samen zat ze zo'n vijf uur vast, zei ze aan de krant L'Echo.  Ze was er naar eigen zeggen op voorbereid, maar zat toch met een klein hartje in het politiebureau. Het was niet de eerste betoging voor Esmeralda; ze is van plan om nog vaker op straat te komen: "Hoe meer mensen van alle leeftijden en alle lagen van de bevolking manifesteren, hoe groter de impact."

"De noodtoestand roept ons allemaal op om druk te zetten op regeringen om dringend actie te ondernemen," schrijft prinses Esmeralda op Twitter.  Ze zet zich al langer in voor het klimaat en ontmoette al voortrekkers als Greta Thunberg,  Anuna De Wever en Kyra Gantois.

Al de hele week blokkeert Extinction Rebellion   verschillende pleinen en straten in grote Europese steden om via burgerlijke ongehoorzaamheid regeringen te dwingen de klimaatverandering aan te pakken.

In Londen versperden betogers vandaag de hoofdtoegang van de  BBC,  omdat de openbare omroep het klimaatnieuws zou "marginaliseren". Ook in Parijs en Berlijn wordt al enkele dagen actie gevoerd.

Morgen willen klimaatbetogers binnendringen in de tuinen van het Koninklijk Paleis in Brussel, wat een handvol mensen een week of twee geleden ook al deed, onder de slogan "Royal Rebellion".

Wie is prinses Esmeralda? Afgelopen zomer maakte VRT NWS een portret van haar. Dat kunt u via deze link lezen.

Meest gelezen