Belga

Brusselse regering bereikt akkoord over begroting: evenwicht dankzij besparingen

De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over de begroting 2020. Brussel zet de traditie van de aflopen jaren verder en heeft opnieuw een begroting in evenwicht, meldt minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD). 

Ruim twee maanden nadat de PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en One.brussels-SP.A een akkoord over een nieuwe Brusselse regering hebben bereikt, ligt er nu een akkoord over de begroting van 2020 op tafel. Die ligt met 5,3 miljard euro in dezelfde grootte-orde als vorig jaar, aldus minister Gatz.

Om het begrotingsevenwicht te bepalen worden, net zoals vorige jaren, de strategische investeringen van het Gewest in onder andere metro en tunnels buiten de begroting gelaten. Het gaat om een bedrag van 500 miljoen euro. Om het evenwicht te bereiken moeten alle ministers in hun eigen bevoegdheden saneringen en efficiëntiewinsten zoeken voor een totaal bedrag van 180 miljoen euro.

"Na het goede rapport van kredietbeoordelaar Standard&Poor's van enkele weken geleden toont deze begroting in evenwicht aan dat de Brusselse regering als een goede huisvader waakt over de inkomsten en uitgaven van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", zegt bevoegd minister Gatz.

Nieuwe initiatieven

Volgend jaar wordt er in de begroting ook ruimte gemaakt voor nieuwe initiatieven, zoals de 30 miljoen euro extra voor het vernieuwd stelsel van de kinderbijslag, een bevoegdheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Bij de begrotingscontrole in het voorjaar moeten verdere keuzes gemaakt worden om de in het regeerakkoord afgesproken investeringen uit te voeren.

"Het nieuwe beleid van de Brusselse regering wordt naar de begrotingscontrole van het voorjaar verschoven. Dat betekent dat de regering met een jaar vertraging echt van start zal gaan", reageert N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter.

Meest gelezen