Reporters

Geen ontknoping na 8 jaar in gruwelijke moordzaak in Frankrijk: opgepakte man blijkt dan toch niet gezochte verdachte

De man die op de luchthaven van Glasgow in Schotland is opgepakt, is dan toch niet Xavier Dupont de Ligonnès. Dat blijkt uit een DNA-test. De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar die nu 58-jarige Fransman wordt al acht jaar gezocht als hoofdverdachte van de gruwelijke moord op zijn vrouw en vier kinderen.

"Is er een ontknoping in de maak van een van de grootste Franse criminele mysteries van de afgelopen decennia?" Zo kopten de Franse media over het nieuws dat Xavier Dupont de Ligonnès gisteravond opgepakt zou zijn op de luchthaven van Glasgow in Schotland. Dat blijkt nu toch niet het geval: de opgepakte man is niet de gezochte man.

De naam Xavier Dupont de Ligonnès klinkt misschien niet zo bekend in de oren, maar de man wordt al acht jaar lang internationaal gezocht in een gruwelijke moordzaak. Ook in ons land werd er acht jaar geleden uitgebreid bericht over de zaak.

Gruwelijke moorden én een jarenlange vlucht voor de politie

Op 21 april 2011 worden in de Franse havenstad Nantes de lichamen ontdekt van de 48-jarige Agnès en haar vier kinderen, allemaal tussen 13 en 20 jaar oud. De vijf slachtoffers worden gevonden onder het tuinterras van hun woning. De politie vermoedt dat ze vermoord werden tussen 3 en 5 april. Ook de twee honden van de familie worden dood teruggevonden.

In de weken voor de vondst van de slachtoffers waren de bankaccounts van de familie gesloten, werd het huis volledig leeggehaald en hadden de scholen een briefje gekregen dat de kinderen niet meer zouden komen. De uitleg die de school krijgt? "De familie verhuist naar Australië, door dringende professionele veranderingen." Het briefje wordt ondertekend door de vader, Xavier Dupont de Ligonnès.

De verklaring die de familie van Xavier krijgt, klinkt helemaal anders. Daar verklaart hij dat hij in het geheim voor de Amerikaanse Drug Enforcement Administration werkte, nu moet onderduiken en dat de familie hem een paar jaar niet zal kunnen bereiken.

Maar de realiteit was dus veel gruwelijker.

(Lees verder onder de foto).

April 2011: mensen leggen bloemen neer aan het huis van de vijf slachtoffers

Meteen wordt de toen 50-jarige Xavier tot hoofdverdachte gebombardeerd. "Hij heeft zijn echtgenote en vier kinderen op methodische wijze vermoord. Ze zijn vermoord tijdens hun slaap, met een vuurwapen", klinkt het bij procureur Xavier Ronsin. Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte in de maanden vóór de moorden leerde schieten en munitie aankocht. 

Hij heeft zijn echtgenote en vier kinderen op methodische wijze vermoord. Ze zijn vermoord tijdens hun slaap, met een vuurwapen

Procureur Xavier Ronsin in 2011

De speurders willen Xavier Dupont de Ligonnès om uitleg vragen, maar de man is gevlucht. Het laatste spoor leidt naar het zuidoosten van het land: op 14 april haalt hij nog geld af in Roquebrune-sur-Argens en blijft hij in het dorpje overnachten. Bij het hotel laat hij zijn auto achter en hij verdwijnt spoorloos - voor járen. Er wordt een internationaal opsporingsbericht uitgevaardigd.

(Lees verder onder de Journaalreportage uit 2011 over de moordzaak)

Videospeler inladen...

Jarenlang loopt elk spoor naar de man dood. Tot gisteren. Volgens de Franse media kreeg de politie een anonieme tip dat Xavier Dupont de Ligonnès, nu 58, het vliegtuig wilde nemen vanop de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle in Parijs.

De politie was te laat om hem in Frankrijk nog tegen te houden, maar op de luchthaven van Glasgow, in Schotland, slaagde de politie er wel in om hem te onderscheppen. Hij werd gecontroleerd en de vingerafdrukken van de man leken met die van Xavier Dupont de Ligonnès overeen te komen.

Franse speurders vertrokken meteen richting Schotland voor verder onderzoek. Deze ochtend rees al twijfel of de opgepakte man wel degelijk de gezochte verdachte was. Uit een DNA-onderzoek blijkt intussen dat hij het wel degelijk niet is. Ook zijn vingerafdrukken zouden uiteindelijk maar erg gedeeltelijk met die van Xavier Dupont de Ligonnès overeenkomen.

Is hij het echt? Veel vragen na arrestatie

De procureur van Nantes, Pierre Sennès, maande gisterenavond al aan tot voorzichtigheid, terecht, zo blijkt nu. Gisterenavond vond in een dorp in het departement Yvelines, ten westen van Parijs, nog een huiszoeking plaats die kaderde in de arrestatie van de man. Het adres waarop die is uitgevoerd, was dat van een man die Guy Joao heet.

Zijn vrienden en buren lieten meteen verstaan dat het erg onwaarschijnlijk was dat Guy Joao Xavier Dupont de Ligonnès was. Volgens hen is Joao een zeventiger van Portugese origine die sinds enkele jaren met een Schotse vrouw is getrouwd.

Meest gelezen