Videospeler inladen...

Einde in zicht voor handelsoorlog tussen Verenigde Staten en China? Landen bereiken gedeeltelijk akkoord

De Verenigde Staten en China hebben een gedeeltelijk akkoord bereikt over de handelsoorlog tussen de twee landen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd na een ontmoeting met de Chinese vicepremier Liu He. De overeenkomst moet de basis zijn voor een volwaardig handelsakkoord, later dit jaar. 

Volgens Trump wordt de deal "iets geweldigs voor banken en financiële dienstverleners". De Amerikaanse president zei verder dat er tijdens de onderhandelingen ook voortgang was geboekt op "fundamentele zaken". Ook zou China voor tussen de 40 en 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwgoederen kopen.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat de VS een aangekondigde verhoging van importheffingen op 250 miljard dollar aan Chinese goederen, die dinsdag in zou gaan, zal tegenhouden. Handelsgezant Robert Lighthizer liet echter weten dat er nog geen beslissing is genomen over nieuwe tarieven die in december ingaan.

Staakt-het-vuren

De gedeeltelijke deal zou een staakt-het-vuren in de handelsoorlog tussen de twee landen kunnen inleiden. Het zou ook de start kunnen zijn voor een breder handelsakkoord, dat later dit jaar dan wordt ondertekend. 

China en de VS liggen al anderhalf jaar met elkaar in de clinch over een handelsdeal. Een deal die de twee landen eerder bereikten, ging in mei toch niet door.

Meest gelezen