Iraanse olietanker in brand voor de kust van Saudi-Arabië, "geraakt door twee raketten"

Voor de kust van Saudi-Arabië staat een Iraanse olietanker in brand. Volgens Iraanse media zou de tanker geraakt zijn door twee raketten. De Verenigde Staten bevestigen dat er een incident heeft plaatsgevonden in de Rode Zee. Het is niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de aanval.

Het incident op de Iraanse tanker "Sabiti" vond vanmorgen vroeg plaats. Volgens Iraanse media gaat het om een terroristische aanval: de tanker zou door twee raketten geraakt zijn. Twee tanks van de olietanker zouden daarbij geraakt zijn. Daardoor lekt er ook olie in zee en is er brand uitgebroken. 

De tanker bevond zich op het moment van de explosie in de Rode Zee, tussen het Afrikaanse continent en Saudi-Arabië, op een honderdtal kilometer van de Saudische havenstad Djedda. De bemanning van het schip zou ongedeerd zijn en het schip zou terugkeren naar Iran. De Sabiti zou op weg geweest zijn naar het Suezkanaal. Volgens sommige bronnen werd het schip in het verleden gebruikt om Iraanse olie naar het regime van Bashar al-Assad in Syrië te brengen, wat ingaat tegen internationale sancties.

De Amerikaanse marine, die met de 5e Vloot in het Midden-Oosten aanwezig is, bevestigt dat er een incident heeft plaatsgevonden, maar geeft verder geen commentaar. Ook vanuit Saudi-Arabië komt er voorlopig geen bevestiging of informatie.

De voorbije maanden is de spanning in de regio sterk opgelopen na verschillende incidenten met olietankers in de Golf van Oman en de Straat van Hormuz. Onder meer een Japanse tanker werd getroffen door explosies. Volgens de Verenigde Staten zat Iran daarachter. Vorige maand werden ook enkele belangrijke Saudische olie-installaties beschadigd door aanvallen met militaire drones. Ook voor die aanval wordt naar Iran gewezen.

Herbekijk de reportage in "het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen